1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Среща-дискусия популяризира Наредбата за директните продажби от производител

Среща-дискусия популяризира Наредбата за директните продажби от производител

Снимка:

Според браншовите асоциации тя се нуждае от спешна промяна

На работна среща с участието на експерти от Министерството на земеделието и храните (МЗХ) и Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), представители на браншови асоциации и медии, беше дискутиран интересът към прилагането в България на Наредба 26 за директните доставки от производител на малки количества суровини и храни от животински произход. Наредбата е в сила в страната ни от октомври 2010 г. и към момента, според аграрното ни министерство и Агенцията по храните, интересът към нея е  достатъчно висок. Официално регистрираните по Наредба 26 производители сега са 195, а в началото на следващия месец те ще са повече от 200, обяви д-р Любомир Кулински, директор на Дирекция „Контрол на храните“ в БАБХ.

Най-голям интерес към директните продажби имат производителите на мед и пчелни продукти - 146, на жива и охладена риба те са 4, на кокоши яйца - 11, на месо от птици-1 и на охладено месо от дивеч-1. Регистрираните по наредбата производители на сурово мляко и млечни продукти са 32-ма. В улеснение на фермерите ние доста облекчихме режима по регистрацията им, уточни още д-р Кулински. Не толкова позитивно беше мнението на представителите на браншовите асоциации, според които наредбата спешно се нуждае от промени.

Диляна Славова, председател на Националната асоциация на млекопреработвателите предложи в някои от мерките на ПРСР през новия програмен период да бъде включен специално заделен гарантиран бюджет за млекопроизводителите, който да им позволи да правят по-големи инвестиции, да се възползват от наредбата и да се развиват.

Вторият проблем според нея е нерегламентираната продажба на сурово мляко в пластмасови бутилки пред големи търговски вериги, което е нелоялна конкуренция за млекопроизводителите. Според Данчо Колев, председател на Националното сдружение на млеко- и месопроизводителите разрешените 20% от продукцията за директна продажба са крайно недостатъчни и възпират производителите да влагат средства в построяването на мини цехове към фермите си, за да продават своята продукция. За по-строг контрол от страна на БАБХ настояха от Асоциацията на производителите на рибни продукти, подчертавайки, че в България няма нито едно рибарско пристанище, което да отговаря на ветеринарните изисквания за да бъде регистрирано съгласно законодателството, а от 4000 водни обекта за производство на риба само 500 са регистрирани в Агенцията по храните.

По време на дискусията от асоциациите на производителите настояха за по-гъвкаво прилагане на европейското законодателство в България и за евентуални дерогации, които да улесняват родните производителите в директните продажби.

Вижте видео за състоялата се дискусия за Наредба 26...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.