1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Цените на храните ще се увеличат с 10% от есента

Цените на храните ще се увеличат с 10% от есента

Това прогнозира председателят на Федерацията на независимите синдикати в хранително-вкусовата промишленост Славчо Петров

Цените на храните ще се увеличат с 10% от есента. Това прогнозира председателят на Федерацията на независимите синдикати в хранително-вкусовата промишленост Славчо Петров пред "България он еър".

Причина за ръста ще бъде увеличението на цените на комуналните услуги, както и поскъпването на някои от суровините.

Като мярка за справяне със ситуацията от бранша предлагат намаляване с 10% на ДДС при някои групи храни, сред които сирене, захар, хляб, мляко и други. Производителите на хранителни продукти настояват още за законови промени в областта на защитата на конкуренцията. Според тях трябва да се засили контролът над търговците при определянето на надценките.

Петров коментира още, че върху решението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) да бъде обявено, че няма картел при хранителните вериги е упражнен натиск. Проверката, която разследва ценообразуването на шест от големите търговски вериги, е била повлияна от намесата в работата на контролния орган от страна на чужди посланици, смята синдикът.

Преди дни, на 23 юли, стана ясно, че големите търговски вериги - "Метро Кеш & Кери България" ЕООД, "Билла България" ЕООД, "Кауфланд България" ЕООД, "Хит Хипермаркет" ЕООД, "Максима България" ЕООД и "Пикадили" ЕАД са се договорили с Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) да променят някои клаузи в договорите си с доставчиците. Става дума за премахване на проблемните клаузи в договорите и общите условия на търговските вериги и техните доставчици.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.