1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. За близо месец БАБХ е извършила над 12 хил. проверки в цялата страна

За близо месец БАБХ е извършила над 12 хил. проверки в цялата страна

Снимка:

Издадените предписания са 868

128 граждани са заявили желанието си да бъдат доброволци на БАБХ и на 28-те Областни дирекции по безопасност на храните в страната след проведеният на 10 април 2014 година Ден на отворени врати. Най-много доброволци са регистрирани в Кърджали, Монтана, Перник и Варна. Доброволците вече са обучени и инструктирани като за целта е разработен контролен лист за граждански контрол за магазини и контролен лист за граждански контрол на заведение за обществено хранене. До 15:00 часа на всеки последен ден от работната седмица се изпраща доклад в Дирекция „Контрол на храните и граничен контрол“ към ЦУ на БАБХ за броя на подадени сигнали от доброволни сътрудници, обектите, за които са подадени сигналите, както и вида на констатирани несъответствия, предприети мерки и действия от Агенцията. Това стана ясно по време на редовна пресконференция, организирана от изпълнителния директор на БАБХ проф. Пламен Моллов. Събитието се проведе днес, 19 май, от 10:30 ч. в зала 1 на Централ парк хотел София, бул. Витоша 106.

В продължение на програмата 365/24 за контрол на база направена оценка на риска на всеки обект за периода от 07 април до 10 май 2014 г. са извършени общо 12 704 проверки в цялата страна. Издадените предписания са 868, съставени са 251 акта. Затворени или с временно преустановена дейност са общо 11 обекта. Най-често констатирани са нарушения или несъответствия, свързани със сградов фонд и оборудване, хигиенни изисквания, наличие на храни без идентификационна маркировка и етикетировка, поддържането на системите за самоконтрол, наличие на храни без етикетировка или такива с изтекъл срок на годност или без документи за произход.

На 12 май 2014 година по инициатива на проф. д.с.н. Димитър Греков, министър на земеделието и храните, БАБХ започнаха двадесет и четири часови съвместни проверки с представители на териториалните структури на НАП, БВР, Агенция “Митници” и Автомобилна администрация на територията на ОДБХ Хасково, Благоевград, Кюстендил, Ямбол. Целевата проверка продължава и в момента и цели извършване на контрол за нерегламентиран внос, вътреобщностна търговия и транспорт с товарни и лекотоварни транспортни средства на пресни плодове и зеленчуци в района на гранични пунктове Кулата, Илинден, Капитан Петко Войвода, Златарево, Капитан Андреево, Лесово и Гюешево. За периода от 12 до 16 май 2014 година са проверени общо 209 превозни средства. Контролът се състои в извършване на физическа (качество на храните) и документална (придружаващи храните документи за произход и качество) проверка и съответствие на описаните данни в документите с наличните храни в транспортното средство.

Трафикът през гореспоменатите гранични пунктове е средно около 10-20 пратки на денонощие. Основната част от влизащите в страна пратки са групажни (съдържат различни видове плодове и зеленчуци). Основните влизащи транспортни средства са бусове и камиони до 10 т., които превозват основно домати, краставици, портокали, пипер, череши и праскови. Всички проверени пратки са с редовни придружаващи документи, доказващи произход и качество. Основните крайни местоназначения на пратките са борса „Дружба” в град София, борсата в село Първенец, борсата в Плодовитово и борсата в Петрич - Кърналово. През наблюдавания период през граничен пункт Капитан Петко Войвода не са преминали транспортни средства, превозващи плодове и зеленчуци.

Единственото нарушение за посочения период е свързан с две пратки с общо количество около 13 600 кг картофи от Гърция, които не са допуснати за продажба в страната поради липса на етикети.

По препоръка на Европейската комисия и в изпълнение на нейно решение от 27 март 2014 година за финансовото участие на Съюза в координиран план за контрол с цел установяване на прилагането на измамни практики при търговията с някои храни, БАБХ е в процес на взимане на проби от обекти за търговия на дребно или хладилни складове. Необходимо е да бъдат предоставени за изследване общо 100 проби от България. До момента са взети петдесет проби от опаковани или неопаковани храни - мляно месо, предварително обработено месо и месни продукти, съдържащи в състава си говеждо или телешко месо, предназначени за продажба на краен потребител. Целта на изследванията е да установят наличието или липсата на нерегламентирано влагане на конско месо. Към днешна дата са готови резултатите от двадесет и пет проби, за които категорично е установено, че няма нерегламентирано влагане на конско месо. Пробите се изследват в лаборатория в Германия.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.