1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Зърненият пазар е в пълен застой

Зърненият пазар е в пълен застой

Снимка:

Традиционните купувачи от Испания и Европейския съюз нямат свежи пари, за да купуват зърно

Зърненият пазар е в пълен застой, разкриха търговци. В продължение на 4 месеца няма сделки, което не се е случвало от години. Купувачи има, но липсват продавачи. Вече цените на зърното са сринати с по около 100 лева на тон. Ако преди 4 месеца пшеницата се търгуваше за по 500 лева за тон, сега цената е 400 лева. Тон царевица е паднал от 470 лева на 370 лева, най-драстично е сриването при слънчогледа – от 950 лева, на 800 лева за тон, пише „Монитор".

Причината е в кризата на валутния пазар, обясняват търговци. Традиционните купувачи от Испания и Европейския съюз нямат свежи пари, за да купуват зърно. В момента и производители, и търговци са в период на изчакване. Кризата в Кипър също оказва влияние върху пазара. През тази година реколтата ще е по-слаба от очакваното и няма да достигне количеството и качеството от 2012 година, твърдят земеделци. Братеността на пшеницата е малка, а причина за това е късното поникване на посевите – едва в края на ноември. Липсата на влага пък доведе до бум на плевелите, което допълнително унищожава зърното. Що се отнася до състоянието на царевицата и слънчогледа, към момента то е добро. Има достатъчна влагозапасяемост, но всичко ще зависи от валежите през следващите един-два месеца.

Междувременно Европейската комисия намали прогнозата си за добивите от пшеница в страните от Евросъюза от 131,1 на 129,8 млн. тона. През миналата година в общността бяха прибрани 123,3 млн. т зърно. Експортът на европейска пшеница през следващия сезон (от 1 юли 2013 г. до 30 юни 2014 г.), се очаква да достигне 16,9 млн. тона, което е с 0,4 млн. т повече от първоначално предвиденото. В същото време прогнозата за общото количество ечемик беше повишена от 54,6 до 56,0 млн. т, което е с 4% повече от прибраната реколта през 2012 година, уточняват от www.zol.ru.

Световните цени на всички групи храни ще намаляват постепенно през първото полугодие, но ще продължат да бъдат на значително по-високо ниво отколкото година по-рано според експертите на Световната банка. Очакванията на експертите са значително по-оптимистични през тази година. Сред основните рискове обаче се посочват сушата в САЩ и Латинска Америка, както и в южните райони на Русия, от които зависи пазарът в Черноморския басейн. На световния пазар цените на храните продължават да намаляват. За последната половин година намалението е с 9 на сто в сравнение с най-високите стойности от август 2012 година. Причина за тази тенденция е рязко намалялото търсене на хлебна пшеница. Освен това отражение даде и забраната да се използва царевицата за производство на биоетанол в САЩ. Високи добиви през тази година от Световната банка очакват от Европа, Китай и Индия.

Според данни на Организацията за прехрана към ООН общият добив от зърно в света ще се увеличи през тази година до 690 млн. Това е с 4,3% повече отколкото през последната стопанска година. През миналата есен у нас са засети с пшеница почти 10,5 млн. дка, което е с около 32% повече отколкото през 2011 година. При последната жътва у нас бяха прибрани 4, 328 млн. тона жито, като средният добив за страната беше 398 кг от декар, въпреки незапомнената суша.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.