1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. 10-12 горски пункта на територията на РУГ – Благоевград ще бъдат оборудвани с видеокамери и компютри

10-12 горски пункта на територията на РУГ – Благоевград ще бъдат оборудвани с видеокамери и компютри

1,2 млн. лева са необходими за пълното компютъризиране на 48 контролни горски пункта в страната

 

10-12 горски пункта на територията на Регионално управление на горите – Благоевград ще бъдат оборудвани с видеокамери и компютри, за проследяване движението на дървения материал. Така ще се засича дали превозваните материали са придружени с необходимите документи, съответства ли описаното в тях на реално транспортирания объл и фасониран материал и ще се следи дали има движение на материали с фалшиви или подправени документи.

Това съобщи на пресконференция днес главният секретар на Националното управление по горите /НУГ/ инж. Димитър Баталов, по повод откриване на международна работна среща между партньорите по проект "Планинска горска мрежа". 1,2 млн. лева са необходими за пълното компютъризиране на 48 контролни горски пункта в страната, като по този начин ще се постигне ефективен контрол и ограничи транспортирането на незаконна дървесина, посочи той.

Хармонизацията на българското законодателство в областта на горския сектор е напълно приключила, каза началникът на НУГ инж. Илия Симеонов. Общо 4,064 млн. хектара е площта на горските територии в страната, от които 3,886 млн. хектара се стопанисват от НУГ. 2,730 млн. ха са териториите с дървопроизводствени и средообразуващи функции. Делът на т.н. защитни и рекреационни / курортни гори и крайградски паркове/ територии, предмет на дискусията във форума, е 1,040 млн.ха. Те са разположени на територията на цялата страна и изпълняват специални противоерозионни и водоохранни функции.

В структурно отношение управлението на горския сектор все още се нуждае от някои нормативни промени, които трябва да бъдат съобразени със спецификата на различните терени и различните интереси спрямо тях, посочи Илия Симеонов. Той добави, че у нас годишно се добиват около 5 млн. куб. м. дървесина, което е близо три пъти по-малко от прираста на гората.Делът на незаконните сечи в горите, които изпълняват специални водоохранни функции, е незначителен и засега не създава заплаха от ерозионни процеси, каза още началникът на НУГ. По негови думи важно е да бъдат опазени създадените още преди 100 години защитни територии и да се търсят финансови средства за тяхното увеличаване.

Представители на горски администрации от 7 държави, сред които Австрия, Германия, Швейцария, Италия, Словения, Словакия, Македония участват в Международната работна среща по проект "Планинска горска мрежа". Целта на форума е да се представи състоянието на горския сектор в България и да се обсъдят модели на развитие и управление на планинските гори в страните-партньори по проекта. Проект "Планинска горска мрежа" се реализира по Програма ИНТЕРРЕГ на Европейския съюз.

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.