1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Държавните гори ще се продават при действащ устройствен план

Държавните гори ще се продават при действащ устройствен план

Това предвиждат промени в правилника за прилагане на Закона за горите

Държавните гори ще могат да се продават при влязъл в сила устройствен план. Това предвиждат промени в правилника за прилагане на Закона за горите, приети вчера от правителството. "Преди разпореждането с гори ставаше основно със замени, сега те са забранени и затова въвеждаме възможността да се продават.

Това обаче ще става само ако теренът е в регулация, т.е. предназначението му е променено", обясни министърът на земеделието Мирослав Найденов. Той добави, че с промяната ще се избегне практиката на горски терени първо да се строи, а след това да се променя предназначението им. "Заради тази възможност сега курортите по Черноморието са бетонирани", добави министърът.

Търговете за горски терени ще се правят след решение на правителството и няма да засягат националните и природните паркове.

"Тази промяна е временна и вероятно ще действа до края на годината, когато се надявам, че вече ще има нов закон за горите", каза зам.-министърът на земеделието Георги Костов. Той добави, че според него разпоредбата въобще няма да бъде приложена.

Според проекта за нов закон горите ще могат да се продават само, ако трябва да се прекрати съсобственост между държавата и трето лице или в случаите на влезли в сила устройствени планове. Новият закон в момента минава през съгласувателна процедура с министерствата и според Найденов и Костов трябва да бъде разгледан от правителството другата седмица.

Найденов съобщи още, че вече е влязла в сила промяната в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, според която общинският поземлен фонд вече е под разпореждането на общините. Става въпрос за терени, останали след възстановяването на правата на собствениците. Досега разпоредителни сделки се правеха с разрешение на земеделския министър или по решение на общините, но за използването им за инфраструктура.

Децентрализирането на управлението на земеделските земи ще позволи на местната власт да подкрепя животновъдите и земеделците от региона, като им дава терени. "Надявам се, че земята няма да се продава. Това е тест за местната власт, защото може след това да направим подобна схема и за определени гори", каза още министърът.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.