1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. До месец може да започне износът на ток за Турция

До месец може да започне износът на ток за Турция

Турската преносна елмрежа е свързана към българската чрез два 440 киловолтови далекопровода

Турската енергийна система вече е свързана с единната европейска елмрежа ENTSO-E, съобщиха от българския Електроенергиен системен оператор (ЕСО). Присъединяването е станало на 18 септември, като синхронната работа на турската и европейската мрежа ще позволи да се възстанови търговията с ток между Турция и ЕС. Очаква се тестовете по свързването да продължат една година, а до 18 октомври няма да се позволява пренос на ток за търговски цели.

Турската преносна елмрежа е свързана към българската чрез два 440 киловолтови далекопровода, както и с един гръцки електропровод. В края на миналата година бе подписано споразумение между ЕСО, гръцкия системен оператор HTSO, турския TEIAS и германските компании Amprion и Transpower, което позволи да се осъществи свързването на елмрежите. От ЕСО тогава обясниха, че по двата далекопровода ще може да се изнасят до 1300 мвт. ток за Турция.

Връзката е създадена, като е използвана технологията на американската компания General Electric за изграждане на интелигентни мрежи. Комуникационните защитни технологии от типа на „интелигентната мрежа” (smart grid), които компанията създава, ще наблюдават състоянието на системата в точките на свързване и ще автоматизират контрола върху генерирането и натоварването на мрежата в самата Турция. Технологията ще оптимизира разпределението на електричеството и качеството на тока, като в същото време се подобри надеждността и се осигури предотвратяване на множество прекъсвания, обясняват от GE.

Според експерти интерес за износ на електроенергия към Турция досега са проявили четири европейски компании. От швейцарското дружество „ЕФТ груп“ също заявиха, че биха изнасяли ток за югоизточната ни съседка.

Износът на ток между България и Турция бе спрян през пролетта на 2003 г., когато Анкара едностранно прекрати доставките. Мотивът тогава бе, че София не спазва подписаните договори по т. нар. споразумение „ток срещу инфраструктура“. Според документа срещу стойността на изнесения ток турски фирми трябваше да построят хидрокаскадата „Горна Арда“, както и магистрала „Марица“.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.