1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. До момента няма прелели и скъсани Дунавски и корекционни диги стопанисвани от Напоителни системи ЕАД

До момента няма прелели и скъсани Дунавски и корекционни диги стопанисвани от Напоителни системи ЕАД

 

До момента няма прелели и скъсани Дунавски и корекционни диги стопанисвани от Напоителни системи ЕАД клон Видин, Враца, В.Търново, Монтана, Плевен и Русе.

Нивото на водата в река Дунав се понижава с 0,10 м спрямо вчера при пункт гр.Видин и в момента общото понижение е 0,52 м., съобщават от “Напоителни системи” ЕАД. Дунавските диги са в добро техническо състояние. Ежедневно се прави оглед на мокрия откос на Дунавска дига “Видин Кошава”. При пункт гр. Враца, Монтана , Плевен, В.Търново и Русе водното ниво също се понижава - с 0,17 м при пункт ПС АЕЦ Козлодуй , 0,12 при пункт Орсоя и 0,05 м при пункт Д.Цибър. Понижението при пункт гр.Русе е – 0,13 м за последното денонощие, а при пункт ОПС III (Тутракан) e достигната кота водно ниво 16,69 м – понижението спрямо предния ден е с 0,12м , а общото понижение е 0,41м. До момента няма преливане. Дигата до гр.Тутракан – най-ниския участък /434+500/ е затежнена с чували с пясък. Водното ниво в реките Огоста и Скът не застрашава стабилитета на бермите и изградените диги по поречията им в района на НС ЕАД клон Враца. Извършва се денонощен обход и наблюдение.

Поради високото водно ниво на р. Дунав се извършва денонощно наблюдение на Дунавските диги и коригираните реки и в зоната на подприщването – в района на НС ЕАД клон Плевен се наблюдава намаление на дължината на подприщването с около 0,500 км. На р.Вит – 3,00 км, на р.Искър подприщването е 4,00 км, а на р.Осъм – 5,00 км. ОПС работят на денонощен режим по утвърден график. При даден сигнал се прави оглед и се вземат предпазни мерки.

По-голяма част от изградените корекции на реки на територията на страната са в добро техническо състояние. Водното ниво в по-голяма част от тях в момента е по - ниско от кота берма или в кюнето на реките. Където е необходимо се извършват ремонтни работи по разрушените участъци на дигите. Опасност представляват невъзстановени диги по корекциите на реките от миналогодишни наводнения, които не са възложени за изпълнение на “Напоителни системи “- ЕАД.

Вследствие снеготопенето и обилните валежи, подпочвените води в Дунавската низина и в Бургаски, Ямболски и Софийски региони са високи. По тази причина отводнителните помпени станции работят почти на непрекъснат денонощен режим. Към 28.04. оттока в р. Дунав е около 13 800м3/сек, т.е. по-малко от предишните дни и може да се счита , че понижението на водните нива по цялата дължина на реката в Българския участък ще продължи и ситуацията е овладяна.

До момента няма прелели и скъсани Дунавски и корекционни диги стопанисвани от Напоителни системи ЕАД по р. Дунав!

Предприети са мерки за привеждане в изпълнение мероприятията, предвидени в аварийните планове на клоновете на Напоителни системи ЕАД по р.Дунав , включително и готовност за действие в III- та степен ”Опасност от преливане”!Създадена е организация и на всички институции и организации – Постоянна комисия по бедствия и аварии, ДА”ГЗ”, областни управи, МЗГ, пожарна и кметства се подава необходимата информация на 24,00 часа за водните нива, техническото състояние на Дунавските и корекционни диги и евентуални критични участъци по р. Дунав.

Всички язовири разполагат със свободен обем за ретензия с изключение на 7 броя, които преливат в момента.

Там където условията позволяват язовирите се изпускат контролирано и съгласувано с МОСВ, за което са предупредени Гражданска защита и съответните общини. Във връзка със заповед на ДНСК гр.София и на основание чл.142 от Закона за водите започва изпускане на водни маси от яз.Шумен през основния изпускател.

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.