1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Достъпът до горите - по европейски образец

Достъпът до горите - по европейски образец

В законопроекта е сериозно ограничена възможността за продажба на горски територии

Заместник-министърът на земеделието доц. д-р Георги Костов участва в Третата научно-техническа конференция – “Иновации в горската промишленост и инженерния дизайн, която се провежда в Лесотехнически университет. Зам.-министърът изнесе лекция на тема: „Устойчиво развитие на горския сектор – предизвикателство за новият закон за горите”. По думите на доц. Костов – в закона за първи път се регламентира достъпът до горите по европейски образец. „Всеки е свободен да отиде в гората пеша, но ако иска да влезе с превозно средство по горски път, ще му трябва разрешение. Той ще може да влезе, само ако има горско- или селскостопанска работа или има собственост, до която трябва да стигне”, обясни доц. Костов.

Разрешителните ще бъдат безплатни и ще се издават от съответните горски или от кметовете. Особеност на българския горски сектор е, че ресурсът  в голямата си част е държавен, което предизвиква конфликт между частния сектор, който работи в горската промишленост и държавния ресурс. „Всички гори, които са върху земеделски земи, ще станат горски територии в много къси срокове, ако собствениците им не заявят, че искат да ги ползват като земеделски и не ги приведат като такива”, заяви зам.-земеделският министър.

„В законопроекта е въведена възможност за извършване на национална горска инвентаризация – нещо, което от Европейския съюз само в България не се прави. Това е свързано с усвояване прираста на горите”, уточни доц. Костов. По отношение на собствеността в законопроекта е сериозно ограничена възможността за продажба на горски територии. Държавата ще може да продава гори след приети и влезли в сила общоустройствени планове на населените места, а не с отделни ПУП-ове. Замените не бива да се отказваме от този вид пазарен инструмент, стига да се използват по прозрачен начин, смята доц. Костов. Той посочи, че стопанисването и ползването ще се регламентират детайлно с наредби. „Едно от важните неща в законопроекта е, че се предвижда дългосрочно договаряне до 15 години, което е абсолютно необходимо за развитието на горската промишленост. Към момента 99% от договорите са с продължителност шест месеца”, коментира доц. Костов.

Той отбеляза, че пожароопасният сезон вече ще се обявява от областния управител, а не централно. Чрез закона за горите се очаква да се въведе ред по отношение на бракониерството.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.