1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ЕК ще гледа извънредно кризата в млечния сектор

ЕК ще гледа извънредно кризата в млечния сектор

На 5 октомври

На 5 октомври 2009 г. ще се проведе извънредно заседание на министрите на земеделието на ЕС, като единствена точка ще е кризата в млечния сектор. Това съобщи министър Мирослав Найденов по време на Националния събор на животновъдите на връх „Шипка”. Министърът посочи, че позицията на българските млекопроизводители е защитена на предишното заседание на съвета на министрите. Той допълни, че се надява под натиска на ЕК и на ГД ,,Земеделие” набелязаните антикризисни мерки в сектора да имат резултат. Министърът припомни, че на заседание УС на ДФ «Земеделие» е взето решение да бъдат разрочени с една година ниско лихвените кредити на животновъдите.

По отношение на  субсидиите за глава животно, министър Найденов подчерта, че след 1 декември 2009 г. ще започне тяхното изплащане. В бюджета са заделени 61 млн. лв. за изплащането на субсидиите.

В момента интензивно се работи по система за идентификация на глава животно от страна на Националната ветеринарномедицинска служба  и Разплащателната агенция. Ще бъде направена проверка на данните за броя на регистрираните животни в системата една седмица преди 1 декември.

Министър Найденов съобщи още, че ще бъде направена проверка на дейността на бившето ръководство на НВМС относно обществените поръчки за закупуването на ушни марки.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.