1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Екоминистерството и „Юлен“ работят задружно за разширяване на концесията в Национален парк Пирин

Екоминистерството и „Юлен“ работят задружно за разширяване на концесията в Национален парк Пирин

Снимка:

Юристконсултът на МОСВ заяви, че концесионерът има право на стопанска експлоатация и строителство върху цялата територия на ски зона Банско

На открито заседание пред петчленен състав на Върховния административен съд тази сутрин се гледа дело №3290/2013 срещу строителството на нов ски лифт в местността Платото в Национален парк Пирин, заведено от организация от коалицията „За да остане природа в България“.

Делото е ключово с оглед на разразилия се конфликт и множеството нарушения в концесията за ски зона Банско. То ще създаде прецедент, тъй като от изхода му зависи как ще се тълкува концесионния договор и всички инвестиционни предложения на концесионера „Юлен“ АД за срока на договора до 2031 г.

На заседанието юристконсултът на Министерството на околната среда и водите прие дословно тезите на „Юлен“ и най-скандално заяви пред съда, че концесионерът има право на стопанска експлоатация и строителство върху цялата територия на териториално-устройствения план (ТУП) на ски зона Банско, който възлиза на площ от 1474,62 ха.
Това некомпетентно твърдение е в рязко противоречие с концесионния договор, който ограничава площта за стопанска експлоатация и застрояване до 99,55 ха. Де факто това ще позволи да се изсекат и застроят над 1000 ха вековни гори в Национален парк Пирин, който е изключителна държавна собственост. Това разобличава заявената позиция от новия служебен министър Юлиан Попов в защита на държавния и обществен интерес и природата на Пирин.

Според природозащитниците пледирането на МОСВ пред съда представляват официално признание на екоминистерството, че подкрепят претенциите на концесионера „Юлен“ да експлоатира и застроява многократно по-голяма площ от Национален парк Пирин - площ, за която не заплаща и в която сечта и строителството са забранени.
Така се предрешава делото, което ще послужи за прецедент за „Юлен“ АД и ще оголи защитата не само на Пирин, но и на всички други защитени територии и градски паркове. От тезата на министерството следва, че не е нужно да се променя дори Плана за управление на Национален парк Пирин, за да се разреши сечта и строителството, защото планът няма предимство пред териториално-устройствения план на ски зона Банско.
За сравнение, пледирането на Върховна администратина прокуратура по делото бе изцяло в защита на публичната собственост и обществения интерес. Административният прокурор обоснова противоречието на новия строеж със закона, плана за управление и надхвърлянето на разрешената площ по концесионния договор като призова съда да признае строежа за незаконосъобразен.
Коалицията "За да остане природа в България" счита, че министър Юлиан Попов продължава да защитава застрояването на Национален парк Пирин, разрешено от министрите Нона Караджова и Евдокия Манева. Екоминистерството и „Юлен“ са на една позиция на това скандално и прецедентно дело. Вчерашната среща за Пирин, организирана от екоминистерството, също потвърди това впечатление.
Коалицията „За да остане природа в България“ очаква министър Юлиан Попов незабавно да промени тезата на МОСВ пред Върховния съд по делото, както и незабавно да отмени решението на предшественичката си Нона Караджова за промени в плана за управление на Национален парк Пирин.
Само така той може да разсее основателните съмнения, че изначало е назначен да защитава икономически и монополни интереси, както и да възстанови доверието към него. Природозащитниците напомнят на министър Попов, че неговото министерство има функцията да защитава природата и публичната собственост в интерес на обществото. За мнозинството граждани на България случаят Пирин е тест за моралните и професионални качества на един министър. 

Допълнителна информация:

- Териториално-устройствения план на ски зона Банско от 2004 г., където са упоменати къде точно са 99,55 ха от концесията е на

http://forthenature.org/upload/documents/2011/04/TUP-Cast-Aktualz-04-2.pdf

- Публични анализи, документи и решения на компетентните органи, които предполагат наличието на сериозни нарушения по прилагането на концесионния договор за ски зона Банско и позицията на коалицията за днешната среща: http://forthenature.org/documents/category/27

- Съоръжението, предмет на съдебния спор, беше построено през 2011 г. Съдебната експертиза вече доказа, че лифтът е разрешен от МОСВ и построен от концесионера „Юлен“ АД извън обхвата на концесията и извън зоната за ски съоръжения на плана за управление на Национален парк Пирин.

Въпреки това, през януари 2013 г. тричленен състав на Върховния административен съд пренебрегна експертизата и възприе позицията на концесионера „Юлен“, че ново застрояване със ски съоръжения е допустимо върху цялата територия на териториално-устройствения план на ски зона Банско, която е над 14 пъти по-голяма от площта на концесията.

В Коалицията „За да остане природа в България” членуват Асоциация на парковете в България, Българската асоциация за алтернативен туризъм, Българското дружество за защита на птиците, Българското дружество по фитоценология – 2001, Българска федерация по катерене и алпинизъм, Българска федерация по спелеология, Българската фондация “Биоразнообразие”, Екологично сдружение „За Земята”, Информационния и учебен център по екология, Народно читалище „Бъдеще Сега”, Сдружение “Агролинк”, Сдружение „Байкария”, Сдружение „Белият бряг”, Сдружение за дива природа – БАЛКАНИ, Сдружение „Природа назаем”, СНЦ “Зелени Балкани”, Сдружение „Природен Фонд”, клуб UNECO към Студентски съвет на СУ „Св. Кл. Охридски”, Софийско гражданско сдружение „Щастливеца”, гражданска група „Да спасим Иракли”, „Граждани за Рила” и WWF Дунавско–Карпатска програма България. Коалицията е подкрепена от още над 50 организации, групи и инициативи.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.