1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ЕП отхвърли предложението на ЕК за амбициозно намаляване на пестицидите в Европа

ЕП отхвърли предложението на ЕК за амбициозно намаляване на пестицидите в Европа

Природозащитници: Зелената сделка е мъртва

Европейският парламент отхвърли предложението на Комисията за амбициозно намаляване на пестицидите в Европа.

Предложението беше спешно и от съществено значение, за да се осигури минимална защита на гражданите на ЕС и екосистемите от токсичността на пестицидите. Липсата на подкрепа представлява сериозна атака срещу Зелената сделка и обществения интерес, се посочва в прессъобщение на природозащитни организации у нас.

 

"Хиляди учени и милиони граждани от години настояват за намаляване на безразсъдното използване на пестицидите с цел опазване на здравето и околната среда. Европейският парламент не се съобрази с тези искания и по този начин изпраща отрицателен сигнал към избирателите относно способността си да се справя с важни обществени проблеми“, заяви д-р Светла Николова от Сдружение АГРОЛИНК. „Очевидно е, че агробизнесът е поел контрола над нашата Къща на демокрацията", допълни Мартин Дермин, изпълнителен директор на PAN Europe.

 

„Това е исторически черен ден за гражданите и екосистемите на ЕС, за Зелената сделка и за проекта на ЕС като цяло. Отхвърлянето на предложението показва шокиращо незачитане на науката, обществения интерес и волята на гражданите на ЕС. Повечето гласове се ръководеха от лични интереси и дезинформация от страна на агрохимическата индустрия", каза Кристин де Шамфелер, служител по политиките в PAN Europe.

 

Две европейски граждански инициативи настояваха за намаляване на пестицидите и защита на здравето на хората и околната среда. През 2023 г. 1,1 млн. европейски граждани призоваха за 80% намаляване на употребата на пестициди в селското стопанство на ЕС, последвано от пълното им спиране, както и за подкрепа на земеделските стопани при осъществяването на този преход. Това искане беше подтикнато от неуспеха на държавите членки на ЕС да приложат предишния закон за пестицидите (Директивата за устойчива употреба на пестициди, 2009/128), който се основава на принципа, че синтетичните пестициди трябва да се използват само в краен случай. Но политиците решиха не да служат на гражданите, а на мултинационалните компании.

Според природозащиниците гласуването е резултат от дълга дезинформационна и лобистка кампания на агрохимическата промишленост и големия земеделски съюз COPA Cogeca, които атакуваха предложението за SUR, както и цялата Зелена сделка.

6 000 учени заявяват, че справянето с проблема със срива на биологичното разнообразие е спешно и е предпоставка за запазване на екосистемите и техните функции, включително производството на храна, за настоящите и бъдещите поколения.

Предложението за SUR включваше мерки за намаляване на всички пестициди и на най-опасните пестициди с 50% до 2030 г., задължителни правила за прилагане на интегрирано управление на вредителите и мерки за защита на чувствителните зони, като например обществените зони, природните резервати и водните ресурси. Според учените тези мерки са спешно необходими, за да се защити здравето на гражданите и здравословното функциониране на нашите екосистеми, от които изцяло зависим. Също така за земеделските стопани, които зависят от здрави почви, биоразнообразие, чиста вода, опрашване и естествен контрол на вредителите и които са силно изложени на въздействието на пестициди, амбициозните мерки за намаляване на пестицидите и повишаване на устойчивостта на системите за отглеждане на култури са от ключово значение.

„Настоящите политически усилия за изоставяне на целите за устойчивост на Европейската зелена сделка, включително намаляването на употребата на пестициди и възстановяването на биоразнообразието, не ни предпазват от настоящата продоволствена криза, а водят до нейното задълбочаване и я правят постоянна." - Йозеф Сетле, съпредседател на Световния съвет по биоразнообразие.

Остра реакция и от IFOAM – международната федерация на биологичните движения. В прессъобщение от организацията изразяват съжаление за „неспособността на Европейския парламент да постигне съгласие по регламента за намаляване на пестицидите“. В него се казва още: „Широкото използване на синтетични пестициди представлява значителна тежест за здравето на европейските граждани, и по-специално на земеделските стопани. Синтетичните пестициди са и основната причина за изчезването на птици и насекоми в европейските селски райони и до голяма степен са отговорни за замърсяването на водите ни с токсични вещества. Биологичното земеделие е доказателство, че е възможно да се произвежда достатъчно качествена храна, без да се разчита на синтетични пестициди.“

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.