1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ЕС разширява програмите за училищната храна

ЕС разширява програмите за училищната храна

За програмата Училищно мляко за 2016 г. са предвидени 100 милиона евро

Европейските програми за училищното хранене да бъдат разширени и в тях да се включат млечни продукти от местни производители. За това настояват депутатите в Европейския парламент в решение, гласувано в Брюксел.

Програмите "Училищен плод" и "Училищно мляко" да се комбинират и да се разширят чрез съответни образователни мерки, се казва още в решението. Народните представители искат към прясното мляко да се предлагат и други млечни продукти. От списъка обаче са изключени какаови напитки, които съдържат захар, както и такива, в които има ядки или изкуствени ароматизатори.

Освен това депутатите настояват държавите-членки да използват 10 до 20% от средствата, които получават по тези програми, за образователни мерки, с които да поощряват здравословното хранене и борбата с прахосването на храни. 

За програмата "Училищно мляко" за 2016 г. са предвидени 100 милиона евро. А за "Училищен плод" ще бъдат похарчени 150 милиона. Парламентът настоява и за по-справедливо разпределение на средствата по два основни критерия – броят на деца между 6 и 10 години като дял от общото население в съответната страна, както и състоянието на отделните региони в тази държава. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.