ЕС разширява програмите за училищната храна

За програмата Училищно мляко за 2016 г. са предвидени 100 милиона евро

Европейските програми за училищното хранене да бъдат разширени и в тях да се включат млечни продукти от местни производители. За това настояват депутатите в Европейския парламент в решение, гласувано в Брюксел.

Програмите "Училищен плод" и "Училищно мляко" да се комбинират и да се разширят чрез съответни образователни мерки, се казва още в решението. Народните представители искат към прясното мляко да се предлагат и други млечни продукти. От списъка обаче са изключени какаови напитки, които съдържат захар, както и такива, в които има ядки или изкуствени ароматизатори.

Освен това депутатите настояват държавите-членки да използват 10 до 20% от средствата, които получават по тези програми, за образователни мерки, с които да поощряват здравословното хранене и борбата с прахосването на храни. 

За програмата "Училищно мляко" за 2016 г. са предвидени 100 милиона евро. А за "Училищен плод" ще бъдат похарчени 150 милиона. Парламентът настоява и за по-справедливо разпределение на средствата по два основни критерия – броят на деца между 6 и 10 години като дял от общото население в съответната страна, както и състоянието на отделните региони в тази държава. 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.