1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Финансови проблеми затрудняват работата на ИЛВ

Финансови проблеми затрудняват работата на ИЛВ

Интересът към продукцията на избата на института е постоянен

 

Въпреки неблагоприятната за лозарството 2005 г., последствията от която се отразиха през 2006 г., съчетани със строг финансов режим, наложен от годините на преструктуриране, научният и производствен състав на Института по лозарство и винарство (ИЛВ) в Плевен отчете добри резултати, каза директорката Виолета Димитрова. В изпълнение на Координационната програма за научни и научно-приложни изследвания по лозарство и винарство за 2006 г. e работено по 7 проекта.

Основен проблем продължава да бъде обаче финансирането, което се осъществява чрез субсидия от държавния бюджет и от собствени приходи. Въпреки увеличението на парите от държавата в института е въведен строг режим на икономии. За протичането на нормален производствен процес и добиването на качествена продукция, от която да се очакват приходи, са необходими определени средства. Разходи обаче се правят само при крайна необходимост и то в размер, който едва позволява поддържането на производствения процес. Значителна част от разходите за материали са използвани за поддържане и ремонтиране на вече морално и физически амортизираните стопански инвентар и машино-тракторен парк на ИЛВ. Друг проблем са лозовите насаждения на института, които са застаряващи и се явява остра нужда от създаване на нови. Едновременно с редуциране на старите и амортизирани лозови насаждения през пролетта на 2006 г. е било създадено ново от бели винени сортове на площ от 20 дка. Независимо от това все още нуждата за осигуряване на продукция от бяло грозде е голяма и в бъдеще е необходимо да се увеличат насажденията от бели винени сортове за доставяне на суровина на производствено-експерименталната изба на института. Същевременно интересът към избата години наред не е преставал. А динамиката на пазара и конкуренцията на непрекъснато възникващите нови изби поставя много въпроси, изискващи решение. "Свидетели сме на съвременното им оборудване, блясъка на големите съдове от неръждавейка, на атрактивния вид на продуктите им. При нас гарантираме за качеството, но само това не е достатъчно при съвременните изисквания. Тук се обръщаме към ръководството на Националния център за аграрни науки за финансово съдействие. Подобренията в избата ще бъдат от полза не само за института, но и за центъра, и за Министерството на земеделието и горите", обобщава Виолета Димитрова.

През 2006 г. обработваемата земя на Института по лозарство и винарство е 1531 дка. Известно е, че основното предназначение на лозовите насаждения е за извършване на научно-изследователска работа - за селекционна дейност, изпитване на нови технологични решения, тестване на нови растителнозащитни препарати. Това означава, че базата не може да има само производствен характер и получената продукция и приходи не отговарят на реално засадените площи. Изградена е стратегия, според която научно-изследователската работа е с предимство и необходимите агротехнически мероприятия в опитните насаждения трябва да се извършват навреме. В много случаи обаче те закъснявават в производствените насаждения, от които институтът получава приходи. Сериозен проблем, който възниква, а той ще касае и лозарството в цяла  България, е липсата на квалифицирана работна ръка. В моменти на върхово напрежение и срочно изпълнение на определени ръчни манипулации, въпреки упоритото търсене, допълнителна работна ръка или не се намира, или не е  достатъчно квалифицирана. Вече години наред присаждането на маса се извършва само от служители на института. Въпреки желанието на ръководството да се ограничат бригадите - стар социалистически термин, за плевенския институт той все още е валиден. В това отношение без съдействието на служителите специалисти не могат да се извършат навреме връзването на плодните пръчки или на зелените леторасти за навременно извършване на растителнозащитните мероприятия.

 

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.