1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Германските стопани освиркаха финансовия министър

Германските стопани освиркаха финансовия министър

В своята реч министърът се опита да омилостиви протестиращите, които са недоволни не само от предложенията на правителството за намаляване на субсидиите за дизелово гориво в селското стопанство, но и от негативното отношение на голяма част от населението

Седмицата на фермерски протести в Германия приключи с голям митинг пред Бранденбургската врата в Берлин, където се събраха десетки хиляди недоволни стопани. Кулминацията на митинга беше обръщението на финансовия министър Кристиан Линднер, който беше бурно освиркан и многократно прекъсван от викове и призиви за оставка.
 
В своята реч министърът се опита да омилостиви протестиращите, които са недоволни не само от предложенията на правителството за намаляване на субсидиите за дизелово гориво в селското стопанство, но и от негативното отношение на голяма част от населението, която ги обвинява в увреждане на околната среда и нехуманно отношение към животните. Преди Линднер на трибуната излезе председателят на Германския земеделски съюз Йоахим Руквид, който повтори основното искане на фермерите за отмяна на планираните съкращения на данъчните облекчения. Той даде срок на правителството до четвъртък да изработи нов вариант, който запазва субсидиите, и заплаши, че в противен случай ще има нови протестни акции.
 
Линднер описвайки себе си като момче от село, което някога е ринало тор в конюшните, обеща в замяна на отпадналата финансова подкрепа да намали бюрократичната тежест. В същото време министърът защити плановете на кабинета, посочвайки, че са необходими средства за дълго пренебрегвани инвестиции в училища и пътища, както и за енергийни субсидии за промишлеността.
 
След края на митинга представители на фермерското съсловие се срещнаха с лидерите на парламентарните групи на правителствената коалиция. На тази среща политиците обещаха до лятото да изработят стратегия, която да даде на стопаните сигурност за бъдещето, както и да се опитат да смекчат влиянието на търговските вериги върху ценообразуването. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.