1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. И изоставените лозя - в регистъра

И изоставените лозя - в регистъра

 

Лозовите масиви ще бъдат регистрирани служебно, ако до края на годината собствениците им не подадат документи за вписване в регистъра. Изоставените лозя и тези в крайградските зони също ще бъдат записани в регистъра на основата на снимков материал. По този начин България ще може да защити поетия ангажимент да влезе в Европейския съюз със 153 500 хектара лозови масиви.
 
В Монтанско официално се водят като плододаващи около 50 000 дка лозя, но голяма част от тях пустеят. Досега официално са регистрирани около 22 000 дка. В ЕС има забрана за засаждане на нови лозя до 2010 год. България може да избегне тази забрана чрез запазените в националния резерв площи за отглеждане като лозя, който е 1,5 процента от договореното пред ЕС, или 12 000 хектара.
 
На прага на приемането на страната ни в Евросъюза - до края на 2006 год., по съвместен проект с Германия, ще бъдат създадени 70 дка нови маточни насаждания с български десертни и винени сортове грозде. Всички новопроизведени подложки на лозички трябва да бъдат сертифицирани, което означава, че са чисти от зарази.
 
В момента вносните лозички струват около 2 лева, а произведените у нас са на цена между 3,50-4 лева. Дребните производители на грозде с по 10-12 дка отглеждат лозята си изцяло със собствени средства, защото не получават никаква помощ от държавата. Не ползват средства от САПАРД и фонд "Земеделие", тъй като банките им отказват кредити.
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.