1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Инж. Ценко Ценов: В Закона за горите са намалени бюрократичните спънки

Инж. Ценко Ценов: В Закона за горите са намалени бюрократичните спънки

Общините се задължават да създадат горски структури/предприятия, когато имат площ на територията над 1500 ха

Намалени са бюрократичните препятствия пред горските фирми, и в същото време се създават условия за силен контрол. Това каза  д-р инж. Ценко Ценов - член на работната група, изготвила промените в закона, предаде Агенция „Фокус”.

Общините се задължават да създадат горски структури/предприятия, когато имат площ на територията над 1500 ха. Тези структури ще поддържат капацитет за управление на общинските гори. В същото време на общините е дадена възможност сами да избират начина на управление на своите гори. В този закон е предвидено основните обществени норми и принципи да бъдат заложени в нето, а всичко специализирано, което е свързано с добрата лесовъдска практика, с професионалните изисквания и процедурите, ще бъде в наредби, каквато е и европейска практика от години”, обясни експертът.

В закона са разписани и няколко основни неща, които ще се реализират – разделяне на контрола и обществените функции от стопанските дейности в горите, посочи д-р инж. Ценко Ценов. Това става чрез преструктуриране на сектора - отделяне на държавните горски стопанства и държавните ловни стопанства, които са регистрирани по Търговския закон, като търговски субекти, и обединението им в шест големи предприятия за стопанска дейност и отделянето на Изпълнителната агенция по горите, която ще има изключително контролни функции и няма да има никакви връзки със стопанските предприятия. Те ще осъществяват контрол върху всички гори – както върху държавните, така и върху общините, така и в частния сектор, в частните гори.

По думите на д-р инж. Ценко Ценов в закона е регламентирано управлението на общинските гори, регламентирано е управлението на недържавните гори, на частните гори. В тази глава за пръв път са посочени горските сдружения като форма на управление в горския сектор.

„За пръв път се регламентира и достъпът до горите. Въведена е глава, според която се регулира движението в горите. Гарантиран е свободният достъп на гражданите до горите, но има ограничения за движението по горски пътища на пътни превозни средства, които не извършват горскостопански, ловностопански и селскостопански дейности, както и движението на мотоциклети, АТВ и друга високопроходима техника извън специално обозначени за тази цел пътища и трасета”, обясни експертът.


За първи път в закон е въведен регламент за екосистемните ползи, посочи д-р инж. Ценко Ценов и допълни, че по този начин се дава възможност за определяне и регулиране на другите функции от горите – не само за ползването на дървесината и ресурса, а ползване и на недървесните ресурси. „Даваме възможност на тези, които притежават гора, да бъдат мотивирани и да управляват устойчиво и да получават допълнителен доход не само от дървесината, но и от другите полезни функции на гората”, каза още експертът.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.