1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Искра Михайлова: Предишните управляващи са отговорили неадекватно по казуса с обществените поръчки по ОП „Околна среда“

Искра Михайлова: Предишните управляващи са отговорили неадекватно по казуса с обществените поръчки по ОП „Околна среда“

Снимка:

Има проекти в сферата на управлението на водите, в които са намерени недостатъци при провеждането на обществените поръчки

Има проекти в сферата на управлението на водите, в които са намерени недостатъци при провеждането на обществените поръчки, каза в ефира на ТВ7 министърът на околната среда и водите Искра Михайлова във връзка с одита на Европейската сметна палата и опасността за средства по ОП „Околна среда“. Министърът отбеляза, че нарушенията касаят смесване на критерии и неясни изисквания. Г-жа Михайлова изтъкна, че проектите, които са попаднали в извадката за проверка, са три, а другите проекти още не са проверени. „Ние очакваме такива одити, защото те са рутинни“, обясни министърът и изрази опасенията си, че ще има проблем, ако има грешка в първия проверяван пакет и тази грешка се окаже системна.

„Получих доклади по какви ли не теми на оперативната програма. Но по този въпрос, по който тече кореспонденция в рамките на две години с Европейската комисия, не получих предварителна информация, а едва тогава, когато се получи писмо от Комисията“, подчерта министър Михайлова. По думите й през февруари 2013г. за последен път българските власти са отговорили на ЕК, при това са отговорили неадекватно. „Става дума за правителството на ГЕРБ, за поведението на министъра по европейските фондове Томислав Дончев, за поведението на ръководителя на Управляващия орган в ОП „Околна среда“ и ръководителя на одита на средства от ЕС. От 2011г. до началото на 2013г. точно тези власти непрекъснато отговарят на ЕК, че не можем да приемем заключенията на одита на Сметната палата на ЕС и решенията на ЕК във връзка с този одит“, заяви министърът на околната среда и водите. „България не иска да разбере, че трябва да прави обществени поръчки по прозрачен начин, да спазва правилата и да не се случва, че седем или девет фирми да печелят всички обществени поръчки“, добави г-жа Михайлова. Тя посочи, че до края на седмицата се очаква потвърждение за това, че ЕК не е удовлетворена от процедурите в програмата.

Според министър Михайлова съществува усещане, че част от екипите, които работят по управлението на структурните фондове, имат самочувствието на самостоятелни екипи, които са независими от централната изпълнителна власт. „Това е неоснователно, тъй като изпълнението на програмите е инструмент от политиката, която се провежда от държавата“, категорична беше г-жа Михайлова.

Министърът изтъкна още, че по данни на Европейската агенция за опазване на околната среда България е на последно място по оползотворяване на отпадъците. „Това е изоставане с огромно значение, тъй като това налага на общините да правят непрекъснати инвестиции в изграждането на депа, тоест да трупаме отново отпадъци“, обясни министърът.

„На нашето правителство се падна да спасяваме неспасяеми оперативни програми, по които има възражения. Падна ни се да обясняваме защо ще бъдат загубени пари, защото са направени процедури през 2011г.“, подчерта министър Михайлова. На въпрос за наказателните процедури по ОП „Околна среда“, министърът изтъкна: „Работим активно и имам надежда, че няколко от процедурите в сферата на биоразнообразието ще бъдат приключени“. Министърът изтъкна още, че по брой на процедури страната ни е на седмо място в ЕС.

„Забраних строителството в зона Калиакра със специална заповед“, заяви министърът на околната среда и водите. „През 2012г. се случва нещо необяснимо, което трябва да бъде проверено от българската прокуратура и за което ние в момента подготвяме сигнал“, добави г-жа Михайлова. Тя изтъкна, че Регионалният инспекторат е издал разрешение за строителство на нов ветропарк, при положение че от години сме в процедура. Според министъра става дума за решение, което противоречи на интересите на страната. „Трябва да се изработят планове за управление на зоните“, каза  министърът на околната среда и водите. Г-жа Михайлова подчерта още, че за съжаление страната ни няма да спази таваните за съдържание на въглероден и серен диоксид от големите горивни инсталации. „Това означава влизане в още една процедура“, отбеляза министърът.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.