1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Какво очакват малките стопани от новия земеделски министър

Какво очакват малките стопани от новия земеделски министър

Надежди и препоръки за политиките в агросектора

Правителствата и министрите се сменят, но фермерите остават и техните битки са ежедневни – за качествена продукция, която да намери постоянни клиенти. Какво казаха малките стопани от Фермерския пазар пред МЗХ на новия земеделски министър Кирил Вътев? 
 
„Трябва да се опрости документацията. Според мен не всеки земеделец или животновъд може да се справи с тези хиляди документи, вписвания и т.н.“, препоръчва Юлия Стоянова, която е животновъд и млекопреработвател.
 
„Залагаме надежди на новия министър, лично на мен ми харесва като човек. Да, наистина времената са тежки. Не знам дали и той ще може да направи нещо. Надяваме се“, сподели пчеларят Теодор Пушкаров. 
 
„Трябва да се обърне повече внимание на малките фермери, на малките преработвателни цехчета, за да може малкият фермер да преработи продукцията си и да вземе добра печалба. Не е тайна, че му се извиват ръцете и дава продукцията си на безценица. Затова в магазините над 90 процента от продуктите са вносни. Ние забравихме истинския вкус на нашите родни зеленчуци и плодове“, каза Петър Георгиев, производител и преработвател на плодове и зеленчуци. 
 
„Надявам се г-н Вътев да си подбере екип и да започне много бързо да променя нещата. Специално в биоземеделието има огромни проблеми. Един от най-спешните е приемането на Националния план за развитието на биоземеделието, който миналата година юли месец спешно направихме. Пращаха го в Брюксел и оттогава потъна някъде и все още не се знае каква му е съдбата. Трябва да се започне малко по-комплексно да се работи. Ако нещо ще се предприеме сега, то ще има ефект може би след 10 години, но някои неща са наистина спешни. За мен едно от нещата, в които трябва да се сложи ред, това е хаосът в продажбите на храни. Появиха се всевъзможни пазари навсякъде, където няма никакъв контрол и всеки продава каквото си иска. Фермерският пазар пред МЗХ е пример как производителите трябва да се регистрират и да спазват правилата, да са под контрола на Агенцията по храните и всичко да е законно“, каза Стоилко Апостолов, управител на фондация „Биоселена“.
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.