1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Наказателно производство във връзка с установеното наличие на уран в питейната вода на Хасково

Наказателно производство във връзка с установеното наличие на уран в питейната вода на Хасково

Проверката е установила достатъчно данни за извършено общоопасно престъпление

Районната прокуратура в Хасково образува наказателно производство във връзка с установеното наличие на уран в питейната вода в града, съобщава dnevnik.bg. То се води за това, че в периода 28 октомври 2016 г. – 4 април 2017 г. в Хасково длъжностни лица са укрили информация за състоянието на околната среда и нейните компоненти и от това са последвали немаловажни вреди за околната среда, живота и човешкото здраве, се казва в съобщение на прокуратурата. Разследването се ръководи от екип от трима прокурори и е поставен двумесечен срок за приключването му.

На 12 април районната прокуратура се самосезира след медийни публикации по темата. Още тогава се разбра, че за високите нива на уран във водата се е знаело от есента на миналата година. Областният управител на Хасково Минко Ангелов показа протоколи от изследвания с дати октомври и ноември 2016 г., в които е установено превишаването на нормите. Междувременно днес забраната за консумация на водата в Хасково бе удължена, след като нови изследвания също установиха завишени нива на уран.

Сега от прокуратурата посочват, че проверката е установила достатъчно данни за извършено общоопасно престъпление. "Укрита е информация за наличието на високо съдържание на уран и обща алфа активност в подземни води от сондажи на Помпена станция "Хасково – 1", посочват от държавното обвинение. Оттам съобщават, че изследване в периода 29 септември – 7 октомври 2016 г. е установило завишаване на максимално допустимите стойности на уран в питейната вода, за което е издаден протокол с дата 17 октомври 2016 г. В протокол от 9 ноември 2016 г. е отразено извършване на изпитване за радиоактивност на питейната вода, в който също са отразени завишения на общата радиоактивност над 13 пъти от допустимата. От съобщението се разбира, че изпитванията на водата са направени от акредитирана лаборатория към Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

В хода на разследването ще бъдат разпитани служителите на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) – Хасково. Ще се установява и какви са правомощията на Министерството на здравеопазването и подчинената му РЗИ - Хасково, по отношение на контрола върху качеството на питейната вода; кога и с каква честота е бил извършван мониторинг на водите от зони за водоснабдяване по радиологични параметри – обща алфа и бета активност и естествен уран; кога и дали са информирали ВиК – Хасково, за необходимостта от контролни изследвания.

Ще бъдат разпитани и служители от Изпълнителната агенция по околна среда при МОСВ, извършили изследването, взели пробите и изготвили протоколите, както и техните ръководители. Прокуратурата ще проверява и дали тази информация е публикувана в единната информационна система за обмен на данни от мониторинга на водите, извършван в системата на МОСВ. Ще се установява кога резултатите от изследванията са били оповестени и на кого. Указано е да се разпитат и служители на ВиК – Хасково, във връзка с честотата, с която се провежда мониторинг на водите от зони за водоснабдяване по радиологични параметри – обща алфа и бета активност и естествен уран. Ще се разпитат и служители на "Басейнова дирекция – Източнобеломорски район" - Пловдив, които да изяснят кога са научили и кога са се запознали с протоколите за изпитването на водите.

В хода на разследването прокуратурата ще извърши и проверка има ли отклонения при онкозаболяванията в област Хасково от 2014 г. насам, които би могло да бъдат съотнесени към завишените нива на уран и алфа активност в питейната вода. Експертиза ще установи налице ли е замърсяване на подпочвените води и водните басейни и ако да – дали и в какво се състои опасността за хора, животни и растения, какъв е източникът на замърсяването и дължи ли се то на човешка дейност.

Ще бъде назначена и комплексна експертиза, която да установи влиянието на естествения уран, респективно радиационното излъчване, върху компонентите на околната среда, включително и като се определи влиянието им върху човешкото здраве и последиците за него през инкриминирания период при осреднена дневна консумация на вода. Изискани са и резултатите от проведените допълнителни изследвания на всички водоизточници в гр. Хасково.

Разследването ще се проведе и за това кой е замърсил или допуснал да се замърси почвата, водните течения, басейни и др., се казва още в съобщението.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.