1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Няма дадени средства за неизпълнени видове работи или за неизгоден проект за опазването и експлоатацията на хидросъоръженията, предпазващи важни национални обекти и обработваеми земи от заливане и наводнения

Няма дадени средства за неизпълнени видове работи или за неизгоден проект за опазването и експлоатацията на хидросъоръженията, предпазващи важни национални обекти и обработваеми земи от заливане и наводнения

Министерството на земеделието и горите и в частност Изпълнителната агенция по хидромелиорации /ИАХ/ са отговорните институции за опазването и експлоатацията на хидросъоръженията, предпазващи важни национални обекти и обработваеми земи от заливане и наводнения

 

Във връзка с появили се публикации в медиите съвсем произволно се интерпретират непроверени факти, относно действия на участниците в аварийно възстановителните работи на хидромелиоративните обекти, заяви изпълнителният директор на агенцията Расим Муса.

Министерството на земеделието и горите и в частност Изпълнителната агенция по хидромелиорации /ИАХ/ са отговорните институции за опазването и експлоатацията на хидросъоръженията, предпазващи важни национални обекти и обработваеми земи от заливане и наводнения.

Припомняме, че за възстановяване на щетите от наводненията МС, с решение от 14 април 2005 г., определи публичните обекти с национално и местно значение. Те трябваше да се изградят със средства на "Публични инвестиционни проекти" ЕАД при финансовото министерство в размер на 220 млн. лв. С последващо решение, от 25 август 2005 г. МС определи поименен списък на обектите, които ще се възстановяват. В списъка бяха предвидени средства в размер на 112 млн. лв. От тях 50 млн. лв. бяха разпределени за аварийно възстановяване на републиканската пътна мрежа. За възстановяване на общинската пътна мрежа са отпуснати 12 млн. лв., за железопътната инфраструктура – 30 млн. лв. и 20 млн. лв. за хидромелиоративната инфраструктура.

За възложител бе определена ИАХ. След процедури по ЗОП бяха избрани фирмите изпълнители. За всеки обект се изготви проект, който бе одобрен от експертен съвет на ИАХ, а след това и от експертите на "Публични инвестиционни проекти" ЕАД ("ПИП"ЕАД) при Министерството на финансите. Едва тогава се подписаха тристранни споразумения между "ПИП" ЕАД, Възложител и Изпълнител, съгласно които се определя аванс до 30 % и окончателно разплащане при завършване на обектите. Контролът на обектите се осъществява от Агенцията по хидромелиорации, а разплащането са извършва от "ПИП" ЕАД.

Съгласно първоначалното Решение от 25.08.2005 г на МС за възложители на посочените обекти бяха избрани ИА по хидромелиорации, ИА "Пътища" и НК "Железопътна инфраструктура", а срокът за изпълнение на договорите бе удължен от МС през 2006 г. поради трудности по изпълнението.

В Решението на МС от август 2005 г. за преодоляване щетите от наводненията са посочени 150 обекта, спешно нуждаещи се от аварийно възстановителни дейности, от които 108 вече са завършени и приети, като за нито един няма изказано отрицателно становище и всички те понесоха без поражение натоварването от скорошните високи води в реките.

Споменаваните най-често фирми "Трансстрой – Бургас" АД, ЕТ "Палмар", "Мелиорации" ООД, "Антора"ЕООД, СД "ЕТИКОМ НАКОВ И СИЕ" и други започнаха работа по някои от обектите даже преди да получат авансовите плащания. В този случай е абсурдно да се говори за злоупотреба с получени средства.

Фирма "Трансстрой – Бургас" АД има сключени договори за 6 обекта, от които един е завършен и не е разплатен, по четири – се работи и само един обект не е започнат. Общата сума на получените авансови плащания за всички тези обекти е 278 578 лв., при обем на изпълняваното строителство 928 596 лв.

Фирма "Мелиорации" ООД има 2 обекта, от които един е завършен на 04.04. 2006 г., а по другият се работи. Полученият за това аванс и междинно плащане е 456 104 лв при обем – 1 080 000 лв.

Фирма ЕТ "Палмар" има 4 обекта, като на 3 от тях се работи, а за четвъртия по обективни причини (подписан договор на 25.11. 2005 г и внесен проект за одобрение – на 14.12.2005 г) възстановителната дейност не е започната.

Фирма "Антора"ЕООД имат 4 обекта, по които се работи. Единият от тях ще бъде завършен днес /10.април/. Поради отговорният характер на обектите те се наблюдават от областната управа и лично от областния управител на Плевен. Авансовото заплащане за извършване на аварийните работи е 414 000 лв при обем на строителство – 1 380 000 лв.

Няма дадени средства за неизпълнени видове работи или за неизгоден проект. Експертите от 9-те регионални дирекции по хидромелиорации изпълняват ежеседмичен контрол по работата на тези обекти. Стриктно се следи за спазването на договорните условия.

Всяка фирма, която нарушава договорните условия за срок, качество и други, категорично и безкомпромисно ще бъде санкционирана.

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.