1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Обсъждат промените в Закона за опазване на земеделски земи

Обсъждат промените в Закона за опазване на земеделски земи

Промените забраняват строителството на съоръжения за производство на електроенергия от възобновяеми енергийни източници върху плодородни земи

Депутатите ще започнат работа с разглеждане на двата законопроекта за изменение и допълнение на Закона за опазване на земеделските земи. Това предвижда седмичната проектопрограма на Народното събрание предаде Агенция "Фокус". Народните представители гледаха двата законопроекта миналата седмица, но времето не им достигна. Затова днес ще продължат дебатите и ще гласуват на първо четене законопроектите. Внесените законопроекти са на Министерски съвет и на Михаил Михайлов и група народни представители. Проектопредложението на Министерски съвет предвижда поради нарасналия инвестиционен интерес за изграждане на обекти, предназначени за производство на електрическа енергия от възобновяеми енергийни източници, в състава на Комисията за земеделските земи да се включи и представител на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма.

Предвидените промени забраняват строителството на съоръжения за производство на електроенергия от възобновяеми енергийни източници върху плодородни земи от първа до четвърта категория. Ограниченията за израждането на възобновяемите енергийни източници обхващат и поливните площи. Във връзка с новото разпределение на компетентността отпада изискването в състава на комисиите към областните дирекции „Земеделие” да се включват и експерти на Министерството на земеделието и храните. В законопроекта изрично се предвижда законова делегация към министъра на земеделието и храните и министъра на регионалното развитие и благоустройството за издаване на наредба за застрояване в земеделските земи за обекти, необходими за земеделско ползване на земята, без промяна на предназначението на съответната територия. Въвежда се ограничение в за изграждането и/или разширението на обекти за производство на електрическа енергия от възобновяеми енергийни източници върху земеделски земи от първа до четвърта категория, или върху поливни земи с цел повишаване защитата на високопродуктивната земеделска земя.

Законопроектът предлага решенията да губят своето правно действие по силата на закона, при условие че в едногодишен срок от влизането в сила на решението за определяне на площадка или трасе не е поискана промяна на предназначението. По отношение на решенията за промяна на предназначението тази последица настъпва, когато таксата не бъде заплатена в 3-месечен срок или в 2-годишен срок от влизането в сила на решението за промяна на предназначението не е поискано разрешение за строеж на обекта, или в 3-годишен срок от влизането в сила на решението за промяна на предназначението изграждането на обекта не е започнало. Тези правила не се прилагат при изграждане на обекти за държавни и общински нужди.

Като ефективна превантивна мярка за спазването на закона се увеличава размерът на глобите и имуществените санкции. При увреждане на земята или използването й за неземеделски нужди без разрешение за промяна на предназначението й физическите лица ще заплащат глоба от 500 лв. до 10 000 лв., а имуществената санкция за юридическите лица ще бъде от 500 лв. до 20 000 лв.

Проектопредложението на Михаил Михайлов и група народни представители пък предвиждат да се забрани промяната на предназначението на земеделски земи и разпоредителни сделки с тях в случай, че са придобити със заменки преди 01.01.2010 г. Според мотивите към законопроекта има възможност заменките на земеделски земи от държавния поземлен фонд да бъдат обявени за нерегламентирана държавна помощ. С оглед избягване на тази възможност и ограничаване на евентуални загуби за България се предлагат промени в Преходните и заключителни разпоредби на Закона за опазване на земеделските земи, с които да се забрани промяната на предназначението на земеделски земи и разпоредителни сделки с тях в случай, че са придобити със заменки преди 01.01.2010 г. Имотите не могат да бъдат застроявани по реда на чл. 4 ал.2 от Закона за собствеността и ползването на земеделските земи. В срок от 1 месец от датата на приемане на закона Министерство на земеделието и храните публикува в Държавен вестник списък на тези имоти. В срок от 14 дни от публикуването на списъка Министерство на земеделието и храните, Агенцията по кадастър и Агенцията по вписванията отразяват ограниченията в картите на възстановената собственост, кадастралните карти и имотния регистър. В срок от 24 месеца от публикуването се забранява извършването на всякакви разпоредителни сделки с имотите придобити със заменки преди 01.01.2010 г.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.