1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Осигуровките на земеделците – стар сюжет

Осигуровките на земеделците – стар сюжет

Увеличението на осигурителните вноски на земеделците – тежък финансов удар за малките и средни стопани

Мизерните пенсийки на земеделци и тютюнопроизводители наистина са покъртителни. Един и същ дебат започва всяка година – когато се предлага Проектобюджета на страната. Расте минималната работна заплата, което автоматично означава, че осигуряването стъпва на тази по-висока сума. Започва надпревара – кой ще защити изключението, станало вече традиция? Земеделците да се осигуряват върху сума, която е под минималната заплата за страната. Аргументите са познати: доходите им са ниски, бедни са, изнемогват.

Брожение сред земеделци и тютюнопроизводители настъпи и сега, веднага след оповестените параметри на Държавния бюджет за следваща година. Какво се предлага, вече е ясно: минималният осигурителен доход да се вдигне от 420 лв. на 710 лв. колкото е предложената минимална работна заплата през 2022 г.

Миналата година, както става ясно, земеделците са се осигурявали върху сумата от 420 лв. – доста под минималната за страната заплата – 650 лв. Народното събрание ще реши дали най-после ще се следва икономическата логика, или ще се върви отново по линия на социалната отстъпка. Парлива тема, познат сюжет.

Започва раздвижване на някои асоциации – те търсят връзка с политически партии, Комисията по земеделие в НС, земеделското министерство и най-важно – финансовото министерство. Какви са аргументите да се върви по отъпканата пътека? Не е сега моментът - ковид криза, енергийна криза, казват от Българската асоциация биопродукти. Но явно, че и предишните години не е бил моментът и че този момент едва ли ще дойде и в следващите години. Тук трябва да се вметне, че България е единствената европейска страна, която прави тази осигурителна отстъпка за земеделците. Друг аргумент – някои земеделски производители щели да прекратят регистрацията си като земеделски производители. Това обаче си е за тяхна сметка. Автоматично се лишават от всякакви държавни и европейски субсидии. Годишната сума, която трябвало да внесат за осигуровки, често се изравнявала с годишната печалба на стопанството. Пита се – що за стопанство е това, макар и в графата малко, или средно. На изкуствено дишане ли трябва да се поддържа? Според някои – да! И се тръгва към клишето – благодарение на тях селата не се обезлюдяват. Повече от 90 % от земеделските стопанства ще пострадат, ако не се направи поредната отстъпка за осигурителния праг. Това съобщиха по БНР от БАБ. Обаче според Федерацията на независимите синдикати от земеделието няма данни колко точно земеделски производители ще бъдат засегнати – от кои сектори, от колко години са заети в селскостопанския сектор, какво произвеждат? Няма информация и за тютюнопроизводителите. Анализът става невъзможен. И този път, вероятно, правителството ще клекне пред популисткия натиск на партиите. Но земеделците да не се жалват от жалките си пенсии. С вноските си те не могат да покрият дори минималната за страната. Действал принципът на солидарността. Докога?

 

 

Коментар на Валентина Спасова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.