Първа крачка към намаляване на ДДС за плодове и зеленчуци

Целите обясни Пламен Абровски

Намаляването на ДДС от 20% на 9% за плодове и зеленчуци беше прието на първо четене след гласуване в Комисията по земеделието, храните и горите в Народното събрание. Припомняме, че на 26-ти август седем народни представители от партия „Има такъв народ” са депозирали предложението за диференцираната ставка.

„Законопроектът има за цел от една страна намаляване на сивия сектор в отрасъл „производство и търговия с плодове и зеленчуци“ и предотвратяване на нелоялната конкуренция. От друга страна намаляване на административната тежест и разходите за микро и малко предприятие и физически лица, чрез увеличение на прага за задължителна регистрация по ЗДДС от 50 000 лв. на 165 000 лв. Дългострочната цел за въвеждане на диференцираната сравка за доставките на плодове и зеленчуци е изсветляване на сектора в рамките на 2 години, а след това събиране на достатъчно информация и данни за въвеждане на режим на обратно начисляване на ДДС. Считаме, че обратното начисляване на ДДС ще даде конкурентно предимство на българските производители и ще стимулира производството на плодове и зеленчуци, традиционно за бългрската икономика. На по-късен етап може да се разшири и върху всички останали земеделски продукти. Увеличаването на прага за задължителната регистрация по ЗДДС ще доведе до значително намаляване на разходите на голям брой микро и малки предприятия и физически лица, като в същото време ще доведе и до намаляване на административните разходи на приходната агенция “ , обясни целите председателят на Комисията – Пламен Абровски.

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.