1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Искане за по-нисък ДДС за плодове и зеленчуци

Искане за по-нисък ДДС за плодове и зеленчуци

Сегашното ръководство на агроведомството в лицето на Юлия Кльокнер одобрява идеята

Ако държавата вдигне цената на месото, тя трябва да компенсира хората, като намали цените на плодовете и зеленчуците. За това настояват потребителски организации в Германия.
 
Във Федералната република от месеци се води дискусия дали по-скъпото месо би улеснило фермерите в изграждането на обори, които да предоставят по-добри условия за животните. Идеята за т.нар. "такса за благото на животните" е на експертна комисия, ръководена от бившия земеделски министър Йохен Борхерт. С тази такса, 40 цента на килограм месо или колбаси, добавяна към основната цена, комисията Борхерт предлага да се финансират допълнителните разходи, които стопаните биха имали при преустройството на своите ферми. Сегашното ръководство на агроведомството в лицето на Юлия Кльокнер одобрява идеята, но посочва, че осъществяването й ще остане задача за следващото правителство.
 
Според потребителските организации населението в по-голямата си част е готово да похарчи малко повече за месните продукти, стига това наистина да се отрази положително върху начина на отглеждане на животните. В същото време по-скъпите животински продукти ще означават сериозна промяна в консуматорските навици и ще натежат на бюджета на домакинствата.
 
Затова държавата трябва да реагира, като намали цената на растителните продукти. Потребителските организации предлагат това да стане чрез понижаване на ставката на ДДС от сегашните 9 на под 7 процента. 
 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.