1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Прие се Наредба за изискванията за предлагане на пазара за кокоши яйца

Прие се Наредба за изискванията за предлагане на пазара за кокоши яйца

Два са новите раздели в Наредбата: "Обучение на окачествители и издаване на свидетелство" и "Ред за събиране на данни за средната цена на покупко-продажбата"

 

Общите и специфични изисквания за доставяне, съхранение, транспортиране, маркиране на яйца и техните опаковки се регламентират с Наредба за изискванията за предлагане на пазара на кокоши яйца за директна  консумация, приета от Колегиума на МЗГ. Редът за провеждане на курс за обучение на окачествители на яйца, както  условията и реда за издаване и отнемане на окачествители също са вписани в Наредбата. Включени са и изисквания за докладване на цените. Условията за одобряване на пакетиращи центрове, редът за контрол и инспекции  са сред узаконените още условия в документа.       

Два са новите раздели в  Наредбата:  "Обучение на окачествители и издаване на свидетелство" и "Ред за събиране на данни за средната цена на покупко-продажбата".

Окачествяването на яйца се осъществява от окачествители, притежаващи свидетелство за успешно завършен курс на обучение за окачествители на яйца.  Обучението се извършва  в Националния център за аграрни науки или Продуктовия борд за яйца, птиче и заешко месо. Окачествителите са задължени да изготвят констативни протоколи и доклади за извършените проверки, като вписват данните за броя на проверени партиди, броя на неправилно окачествените и/или маркирани яйца.

Съгласно Наредбата в МЗГ ще се поддържа информационна система с данни за средните продажни цени на яйцата от клас "А", получени от кокошки клетъчно отглеждане. Ръководителят на пакетиращия център за яйца или упълномощеното от него лице ежеседмично трябва да изпращат в МЗГ информация за средните продажни  цени на яйца клас "А", размери "L" и "М", получени от кокошки клетъчно отглеждани. Докладваните цени са средни за седмицата, предшестващи седмицата на уведомяване и са изразени в лева за 100 кг, без ДДС.

Наредбата задължава ръководителят на пакетиращия център за яйца да води дневник с идентификационни данни /име, адрес/ за доставчика на яйца   /производител или изкупвач/ и датата на  доставка.   Отбелязва се количеството получени яйца, качество и тегло на яйцата.

Производителите на яйца също ще трябва да водят,  дневници, в които да вписват информация за начина на отглеждане на кокошките носачки, а именно датата на зареждане, възраст в момента на зареждането, брой кокошки носачки, брой отпаднали кокошки, дневно добито количество яйца, брой и тегловна категория на яйцата, продадени дневно, като за всеки конкретен случай се посочва името и адреса на купувача.

За одобряване на пакетиращ център  заинтересуваните лица подават  за явление до ръководителя на Районната ветеринарномедицинска служба по реда на Закона за ветеринарномедицинската дейност.

Контролът върху окачествяването, маркировката, опаковката на яйца се осъществява от длъжностни лица, определени със заповед на министъра на земеделието и горите.  

Наредбата влиза в сила след обнародването й в Държавен вестник.

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.