1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Работна група на БСП и ДПС подготвя поправки в "такса ВЕИ"

Работна група на БСП и ДПС подготвя поправки в "такса ВЕИ"

В петък се очаква да бъдат предложени корекции в закона за енергетиката и закона за възобновяемите източници

Само ден след като одобриха 20-процентната ВЕИ такса, депутатите се готвят да я "ремонтират", за да тушират критиките на инвеститорите и да се подсигурят срещу юридическото оспорване на мярката. В четвъртък парламентът прие на второ четене текстовете от бюджет 2014, които регламентират облагането на приходите от производството на ток от слънчева и вятърна енергия. Едновременно с това работна група на БСП и ДПС подготвя поправки в таксата, които ще бъдат представени в петък в парламентарната енергийна комисия. Парите от таксата ще бъдат вкарвани в специален фонд, от който ще покриват дефицитите в енергийната система, пише ""Капитал Daily".

Не една, а няколко ставки

В петък се очаква да бъдат предложени корекции в закона за енергетиката и закона за възобновяемите източници, с които таксата ще бъде диференцирана по няколко критерия. Първият е мощността на инсталациите. Управляващите обмислят дали проектите до 30 киловата (най-вече фотоволтаици) и такива върху покриви да бъдат освободени от облагането. Ставката от 20% вероятно ще бъде по-малка за по-малките проекти и ще нараства с мощността.

Друг спорен критерий е датата, на която централата е заработила. Проекти, включени към мрежата преди 2011 г., ще плащат по-малко, а по-новите ще бъдат по-натоварени финансово. Така държавата очаква да получи 150 млн. лв. за капитализиране на държавната енергетика. Проблемът тук е, че тази разпоредба трудно ще издържи на съдебно оспорване. Подобно ценообразуване по дата на присъединяване приложи миналата есен и ДКЕВР, но решението беше категорично отхвърлено от Върховния административен съд, тъй като централи с една и съща мощност и параметри не могат да бъдат третирани различно в мрежата заради момента на включването си. Разликата е, че сега по казуса трябва да се произнесе Конституционният съд.

Възможно е таксата да обхване и абсолютно всички производители на електроенергия, за да се избегне дискриминация спрямо зелените. Един от разглежданите варианти предвижда токът от ядрената централа например да се облага с 20 стотинки на мегаватчас, а от фотоволтаиците да се облага само надбавката над базовата цена, т.е. таксата може да е около 80 лв. на мегаватчас за соларните проекти, присъединени през втората половина на 2011 г. и първата половина на 2012 г.

Таксата обаче ще е само поредното ограничение. Предвидено е на тях да се плащат преференциални цени само до часовете годишна използваемост, определени от ДКЕВР при изчисляване на възвращаемостта на проектите. Това може да намали приходите на доста проекти (основно фотоволтаични) между 5 и 10%. Освен това те трябва да плащат и нова такса достъп, определена от електроразпределителните дружества на между 1 и 3%. И накрая се очаква и разходите им за балансиране да бъдат около 7-10% (като механизмът тепърва се разработва). Така общо най-тежко ударените ВЕИ проекти могат да се лишат с между 33 и 45% от приходите си.
 
Очаква се конкретните предложения да бъдат внесени и разгледани на извънредно заседание на парламентарната енергийна комисия в петък. Като работна група, в която участват председателят на енергийната комисия Рамадан Аталай от ДПС, заместникът му Явор Куюмджиев от БСП и експерти, ще внесе предложенията в комисията.

Вот насред протести

В четвъртък таксата от 20% беше подкрепена в пленарна зала от 116 депутати от "Коалиция за България", ДПС и "Атака". От депутатите на ГЕРБ 38 гласуваха против, а 28 се въздържаха. Гласуването премина без дебати, а в това време петдесетина души се събраха пред служебния вход на парламента, за да протестират срещу таксата.

Вчера Българската фотоволтаична асоциация призова несъгласните депутати и националният омбудсман да сезират Конституционния съд заради незаконосъобразността на решението. Отправен е и призив към президента Росен Плевнелиев, който, освен да сезира КС, може да наложи вето. Самият Плевнелиев коментира пред медиите, че ще изчака гласуването на "последните запетайки и цифри от закона за бюджета", преди да реши дали да наложи вето. Очаква се и официална реакция от Европейската комисия, която е уведомена за ВЕИ таксата от фотоволтаичната асоциация.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.