1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Ръководство за прилагането на европейските закони за храните и за защита на потребителите издаде Европейската комисия

Ръководство за прилагането на европейските закони за храните и за защита на потребителите издаде Европейската комисия

Не е справедливо да се предлагат различни продукти в еднаква опаковка

Ръководство за прилагането на европейските закони за храните и за защита на потребителите издаде Европейската комисия. С документа Брюксел иска да помогне на властите в страните-членки да се преборят с нелоялната практика на големите компании, които предлагат храни с различно качество в отделните държави.

"Сега трябва да се погрижим властите в страните-членки да получат достатъчно широки правомощия, за да могат да предприемат мерки срещу нелегалните действия на компаниите", посочи председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

По думите на комисар Вера Йоурова, която отговаря за защитата на потребителите, не е справедливо да се предлагат различни продукти в еднаква опаковка. Това е заблуждаващо за купувача, изтъкна тя и подчерта, че е твърдо решена да сложи край на подобни практики, които са забранени от европейското законодателство. "Всички потребители трябва да бъдат третирани по един и същ начин", каза Йоурова.

В издаденото от Комисията ръководство са посочени и обяснени съответните изисквания на европейските предписания за сигурност на храните и защита на потребителите. С помощта на тези правила властите могат да проверят продукти, предлагани с различно качество в отделните страни.

Освен това Европейската комисия разработва методи за по-прецизни тестове на качеството при храните. За целта са предоставени 1 милион евро

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.