1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Резултати от проведеното заседание на Национална комисия по лесозащита

Резултати от проведеното заседание на Национална комисия по лесозащита

Здравословното състояние на горите в страната е добро

Националната комисия по лесозащита на свое заседание прие прогнозите на Лесозащитните станции за 2016 г. и отчетите за 2015 г. Като консултативен орган към Изпълнителна агенция по горите (ИАГ), комисията обсъди важни проблеми, свързани със защитата на горските територии. Дискутирани бяха прогнозите за очакваните нападения от вредители, болести и други повреди в горите през 2016 г., както и предвидените дейности за борба с тях. В заседанието взеха участие членове на комисията от Министерство на земеделието и храните, Министерство на околната среда и водите, Българска агенция по безопасност на храните, ИАГ, Лесозащитните станции в София, Пловдив и Варна,  както и водещи учени в областта на лесозащитата, професори и доценти от Института за гората и Лесотехническия университет.

Здравословното състояние на горите в страната е добро. Силно нападнатите площи предвидени за авиоборба са минимални в сравнение с предходните няколко години. Само около 4.5 % от горите са засегнати в някаква степен от болести и вредители.

Най-широко разпространен вредител в иглолистните гори и в бъдеще остава боровата процесионка. С 1400 ха са намалели засегнатите от вредителя площи в сравнение с предходната година. Общо засегнатата площ е 13325 ха. Предвидени са 1720 ха за авиоборба, от които 69,1 ха за авиохимична и 1154,4 ха за авиобиологична. В 497,1 ха ще бъде проведена механична борба. Националната комисия по лесозащита реши да бъдат обследвани повторно в края на м. август 2016 г. нападнатите насаждения в парка Тюлбето на гр. Казанлък и при необходимост в края на лятото да се проведе авиоборба от собствениците на тези гори.

Основен проблем остават нанесените повреди от абиотични фактори в страната през миналата зима. Подчертано беше, че те не са толкова лесозащитен проблем, а по–скоро са проблем на стопанисването на горите. Препоръчва се да се ускори усвояването на повалената и увредена от абиотични фактори дървесина. В противен случай се създава реална опасност от масово размножаване на стъблени вредители (корояди), което може да причини изсъхване на здравите иглолистни дървостои в съседство с тях.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.