1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Самоосигуряващите се земеделски производители трябва да подадат декларации за доходите си

Самоосигуряващите се земеделски производители трябва да подадат декларации за доходите си

Снимка:

Новото изискване е залегнало в чл. 55, ал. 1 от ЗДДФЛ и чл. 201, ал. 1 от ЗКПО

Днес е последният ден, в който земеделските производители, които са самоосигуряващи се, трябва да подадат декларации за доходите и да платят авансов данък, напомня Националната агенция по приходите.

Изискването влезе в сила от тази година и доста от фермерите не са наясно с новите правила. Фермерите са длъжни да подават три пъти в годината декларации за доходите и съответно да плащат начисления данък. Първият срок е до края на април, вторият до края на юли, а третият до края на октомври. Четвъртото тримесечие се декларира и плаща с внасянето на годишната декларация до 30 април. На облагане подлежат и субсидиите от европейския и националния бюджет, уточниха от НАП-Пловдив. Експертите съобщиха, че неподаването на декларация се наказва с 500 лева глоба.

Новото изискване е залегнало в чл. 55, ал. 1 от ЗДДФЛ и чл. 201, ал. 1 от ЗКПО (образец 4001) за данъците дължими за второто тримесечие на 2013 г. В случая – до 31 юли, то се отнася до физически лица, които през второто тримесечие са придобили доходи. Освен земеделските производители, декларации трябва да подадат и наемодателите на физически лица, както и нотариуси, адвокати, стоматолози и др. самоосигуряващи се лица.

Декларацията по чл. 55, ал. 1 от ЗДДФЛ и по чл. 201, ал. 1 от ЗКПО се подава също и от всяко предприятие или самоосигуряващо се лице, което изплаща на физически лица доходи извън тези по трудов договор и е задължено да удържа данък, а именно:

  • доходи по извънтрудови правоотношения или от наем и друго възмездно предоставяне за ползване на права или имущество, за които се удържа авансов данък от платеца. В тези случаи дължимите авансови данъци се внасят и декларират в НАП до края на месеца, следващ тримесечието, през което е получен доходът като за доходи изплатени през ІV-то тримесечие на годината данък не се дължи и съответно не се декларира;
  • доходи, подлежащи на облагане с окончателни данъци по реда на глава шеста от Закона за данъците върху доходите на физическите лица (ЗДДФЛ). Това са данъци удържани върху доходите на чуждестранни физически лица (например от възнаграждения за услуги, неустойки, обезщетения, стипендии за обучение в България, доходи от лихви и други), както върху доходите на местни и чуждестранни физически лица (напр. дивиденти, ликвидационни дялове и др.).

Формулярът се подава и за данъци при източника по Закона за корпоративното подоходно облагане, като например данъци върху дивидентите и ликвидационните дялове в полза на чужди фирми и местни дружества, които не са търговци, включително и общините.

До 31 юли 2013 г., с новия образец 4001 се декларират и данъците, които са били дължими, но не са внесени към 31.12.2012 г. Най-общо това са данъци, които в съответствие със ЗДДФЛ е трябвало е да бъдат внесени до посочената дата, но по една или друга причина, това не е направено от задълженото лице.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.