1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Ще се състои ли предвидената среща на върха за подписване на споразумението за свободна търговия

Ще се състои ли предвидената среща на върха за подписване на споразумението за свободна търговия

Въпросът за защитата на инвестициите е един от най-чувствителните

Европейският съюз и Канада ще решат тази вечер дали ще се състои предвидената за четвъртък среща на върха за подписване на споразумението за свободна търговия, пише dir.bg.

ЕС постави ултиматум на Белгия до днес (понеделник) да преодолее съпротивата на Валония срещу търговското споразумение с Канада, в противен случай срещата на върха за подписването му в четвъртък ще бъде отменена (вероятно отложена).

Белгийската френскоезична област Валония, която отхвърля търговското споразумение с Канада (CETA), заяви вчера, че е разочарована от изпратеното от Европейската комисия ново предложение за защита на инвестициите в рамките на споразумението.
С предложението трябваше да се "успокои" нейното правителство и така да стане възможно Белгия да подпише споразумението.

Въпросът за защитата на инвестициите е един от най-чувствителните, тъй като се отнася до възможността, давана на многонационалните компании да инвестират в чужда страна, да подават жалба срещу държава, приела противоречаща на техните интереси политика.

Белгия е единствената от 28-те страни от ЕС, която не може да подпише договаряното в продължение на седем години Всеобхватното икономическо и търговско споразумение CETA заради съпротивата на Валония. Споразумението засяга 500 милиона европейци, а валонците са 3,6 милиона, отбелязва АФП.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.