1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Ще започне понижаване на водните нива

Ще започне понижаване на водните нива

За 30 март 2018 г. не се очакват опасни метеорологични явления

Анализът на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ – БАН) е направен на база измерени водни стоежи и изчислени по временни ключови криви водни количества от оперативни конвенционални и автоматични хидрометрични станции на НИМХ:

Дунавски басейн: водните нива на реките са се понижили. Вследствие на оттичане са регистрирани повишения на речните нива в долните течения на реките Искър и Русенски Лом до +42 см. Регистрираните колебания са от -75 см до +22 см. Водните количества на реките са около и над праговете за високи води.

Черноморски басейн: речните нива в по-голяма част от басейна са се понижили. Повишения са регистрирани във водосбора на река Камчия с до +74 см. Регистрираните понижения в останалата част от басейна са с до -60 см. Водните количества на реките са около и над праговете за високи води.

Източнобеломорски басейн: водните нива на реките в по-голямата част от басейна са се повишили, вследствие на валежи и снеготопене. Регистрираните изменения на речните нива са от -41 см до +43 см. Водните количества на реките са около и над праговете за високи води.

Западнобеломорски басейн: През последното денонощие водните нива са се понижили. Регистрираните колебания са от -18 см до +8 см.  Водните количества на реките са  над праговете за високи води.

Въз основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ–БАН:

Дунавски басейн: днес  речните нива ще са високи и ще се задържат високи в резултат на снеготопене и оттичане. На 30 и 31 март ще има повишения на водните нива на река Искър и реките западно от нея, както и в планинските части на водосборите на реките Вит и Янтра, в резултат на интензивно снеготопене. Водните нива в целия басейн ще се запазят високи и в долните течения на реките Искър, Янтра и Русенски Лом водните количества ще бъдат около и над жълтия праг за внимание. В останалата част от басейна водните количества ще бъдат под праговете за внимание. През нощта на 31 март срещу 1 април и на 1 април, в резултат на валежи от запад на изток ще има отново краткотрайни повишения на речните нива, по-значителни ще бъдат повишенията в средните и долни течения на реките Тимок, Огоста, Искър и Вит.

Поради високата почвена влажност, високите нива на подпочвените води, валежи и снеготопене има вероятност за поройни наводнения:

  • През деня на 29 март 2018 г. – във водосборите на реките Войнишка, Видбол, в горните течения на реките Арчар, Огоста (притоците ѝ р. Шугавица, р. Ботуня), река Искър ( в притока ѝ р. Малък Искър), реките Вит, Янтра (в притоците ѝ р. Росица и р. Джулюница).
  • През деня на 30 март 2018 г. –  във водосбора на река Видбол, в горните течения на: реките Лом, Огоста (в притока ѝ р. Дългоделска Огоста), реките Вит, Янтра (по основната река над Габрово).
  • Вечерта на 31 март 2018 г. – в горното течение на река Огоста преди и след яз. Огоста, в горното течение на река Искър (в притока ѝ р. Владайска).

Моделът за водосбора на река Искър прогнозира, че водните количества на 30, 31 март и 1 април 2018 г. ще бъдат над средно многогодишните стойности. Днес и през следващите два дни речните нива на реките ще се понижават или ще има незначителни повишения в резултат на снеготопене. На 1 и 2 април в резултат на валежи от дъжд ще има краткотрайни повишения на речните нива. По-значителни повишения ще има на водните нива на реките във водосборите на: над яз. Искър - реките Батулийска, Искрецка, Малък Искър и в средното и долното течение на основната река. Водните количества ще са под праговете за внимание, но водните количества на река Искър при Нови Искър и при с. Ореховица ще бъдат около и над праговете за внимание на 1 и 2 април. Моделът за водосбора на река Янтра прогнозира, че водните количества за 30 и 31 март и 1 април 2018 г. ще бъдат над средно многогодишните стойности. Започналият процес на понижение на речните нива ще продължи и през следващите 2-3 дни. Oчаква се повишение в горното течение на основната река при Габрово вследствие на снеготопене. Водните нива във водосбора ще останат високи. Водните количества в по-голяма част от водосбора ще бъдат под праговете за внимание, само в горното течение на основната река при Габрово ще бъдат около жълтия праг за предупреждение. Моделът за водосбора на река Русенски Лом прогнозира, че водното количество в долното течение на р. Черни Лом на 30 и 31 март и на 1 и 2 април 2018 г. ще бъде над средно многогодишната стойност. От днес ще започне процес на понижение на водните нива във водосбора - първоначално в средните и горни части от водосбора, като вследствие оттичане ще има повишения на речните нива в долните части на река Русенски Лом до ранните сутрешни часове на 30 март. В периода до вечерните часове на 30 март има вероятност за локални разливи в ниските части на основната река, след сливането на Бели и Черни Лом. В периода от следобедните часове на 1 април до сутрешните часове на 4 април се очакват нови повишения на речните нива във водосбора, вследствие на валежи. Водните количества в долните части на водосбора ще бъдат около и над праговете за внимание.

Черноморски басейн:  в резултат на оттичане ще има повишения в долните части от на основните реки: реките Провадийска река, Камчия и южночерноморските реки. В останалата част от басейна днес и през следващите 2 дни водните нива на реките ще се понижават. В резултат на валежи от следобедните часове на 1 април ще има краткотрайни повишения на речните нива, по-значителни във водосбора на река Камчия и северночерноморските реки.

Източнобеломорски басейн: днес и през следващите два дни речните нива ще се задържат високи. От днес ще започне плавен процес на понижение на водните нива, като повишения ще има в средните и долните течения на основните реки, вследствие на оттичане. В резултат на валежи от 1 април ще има нови незначителни повишения на речните нива.

 Системата за ранно предупреждение за водосборите на реките Марица и Тунджа на НИМХ-БАН прогнозира:

-            Водното ниво на р. Сазлийка при Гълъбово се понижава и е под оранжевия праг за предупреждение. През следващите дни нивото ще остане над жълтия праг за предупреждение.

-            Водното ниво на р. Мочурица при с. Чарда плавно се понижава. През следващите 1-2 дни ще се задържи над жълтия праг за предупреждение.

-            Водното ниво на р. Тунджа при Ямбол е над жълтия праг за внимание и ще се задържи над него и през следващите дни.

-            Водното ниво на р. Тунджа при Елхово е над оранжевия праг за предупреждение. От вечерните часове днес ще започне процес на плавно понижение, като през следващите 5 дни ще се задържи над него.

Системата за ранно предупреждение за водосбора на река Арда на НИМХ-БАН прогнозира:

-            Водните количества са под праговете за предупреждение.

Западнобеломорски басейн:  От вечерните часове на 31 март и на 1 април, в резултат на валежи ще има краткотрайно повишение на речните нива.

Поради високата почвена влажност, високите нива на подпочвените води и валежи комбинирани със снеготопене има вероятност за поройни наводнения:

  • Вечерта на 31 март 2018 г. – в горното течение на р. Струма (в притока ѝ р. Соволянска Бистрица);
  • През нощта на 31 март 2018 г. срещу 1 април 2018 г. –  в горните течения на река Места (в притока ѝ р. Черна Места) и на река Струма (по основната река и в притока ѝ р. Джерман), в долното течение на река Струма (по основната река и в притока ѝ р. Струмешница).

В направените прогнози не се отчита работата и ретензионната способност на хидротехническите съоръжения.

За повече информация телефон: (+359) 2 462 45 69; (+359) 885 898 906

За 30 март 2018 г. не се очакват опасни метеорологични явления.

Подробна информация за предупрежденията и опасните метеорологични явления по области може да бъде получена от интерактивната карта на адрес: http://info.meteo.bg/opasni/

Информация за наличните обеми в комплексните и значими язовири, които се следят в МОСВ:

Съгласно приложение №1 към чл.13 ал.1, т.1 от Закона за водите, комплексните и значими язовири са 53 броя.

Сумата от наличните в тях завирени обеми към 29.03.2018 г. е 5 320,4 млн. м3 и представлява 82,0 % от сумата на общите им обеми.

Според основното им предназначение наличните в тях завирени обеми са както следва:

  • питейно-битово водоснабдяване – 91,2 % от общия им обем;
  • напояване – 69,0% от общия им обем;
  • енергетика – 90,0% от общия им обем.

Налични завирени обеми в язовири по приложение 1 на ЗВ с трансгранично влияние:

1. Каскада „Арда“:

Язовир „Кърджали“ – 499,477 млн. м3, което е 100,5 % от общия му обем;

Язовир „Студен кладенец“ – 379,744 млн. м3, което е 97,9 % от общия му обем;

Язовир „Ивайловград“ – 182,959 млн. м3, което 116,8 % от общия му обем.

2. Каскада „Горна Тунджа“:

Язовир „Копринка“ – 106,965млн. м3, което е 75,2 % от общия му обем;

Язовир „Жребчево“ 238,802 млн. м3, което е 59,70 % от общия му обем.

Със запълване над 90% са следните комплексни и значими язовири:, „Доспат“, „Цанков камък“, „Въча“, „Студен кладенец“, „Среченска бара“, „Кричим“, „Розов кладенец“, „Малко Шарково“, „Асеновец“  и „Георги Трайков“

Съответните експлоатационни дружества са предприели мерки за изпълнение на условията, поставени в графика, като намаляването на обема се извършва чрез увеличена работа на ВЕЦ и/или контролирано изпускане през основен изпускател, като същевременно предвид предстоящия летен сезон и нуждите на населението от питейна вода, ще бъде гарантирано водоснабдяването.

Съгласно налична към 29 март 2018 г. информация, през преливните съоръжения преливат язовирите: „Ивайловград“, „Кърджали“, „Тича“, „Йовковци“, „Камчия“, „Ясна поляна“, „Боровица“, „Пчелина“ и „Ахелой“, както следва:

-          яз. „Ивайловград“ прелива с 183 м3/сек и през ВЕЦ се преработват по 278 м3/сек; 

-          яз. „Кърджали“ прелива с 3,37 м3/сек и през ВЕЦ се преработват по 155,76 м3/сек

-          яз. „Тича“ - прелива с 28,96 м3/сек, през ОИ – 8,0 м3/сек. + 5м3/с през ВЕЦ

-          яз. „Йовковци“ освобождава 4,0 м3/сек и прелива с 4,816 м3/сек;

-          яз. „Камчия“ прелива с 42,5,0 м3/сек, 

-          яз.„Ясна поляна“ прелива с 6,731 м3, изпуска се през основен изпускател 0,7 м3/сек;

-          яз. „Пчелина“ – прелива с 7,5 м3/сек

-          яз. „Боровица“ прелива с 13,09 м3/сек;

-          яз. „Ахелой“- прелива с 1,0 м3/сек, изпуска се с 3,6 м3/сек,

Изпусканите през основните изпускатели количества, както и тези, преливащи през преливните съоръжения, не създават потенциално опасни ситуации за населението. Коритата на реките след язовирните стени са в добро състояние и проводимостта им е осигурена.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.