1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Стратегически план за новата Обща селскостопанска политика трябва да разработи земеделското министерство

Стратегически план за новата Обща селскостопанска политика трябва да разработи земеделското министерство

Държавите-членки ще носят цялата отговорност

Стратегически план за новата Обща селскостопанска политика трябва да разработи земеделското министерство. На фоурм в столицата експерти представиха насоките за реформа на земеделската политика на Европейския съюз след 2020 година. Запазват се двата стълба на подпомагане и се дава право на страната-членка сама да избере схемите и механизмите за подкрепа. 
 
Новата Обща селскостопанска политика ще се прилага по индивидуален начин. В нея ще залегнат конкретни цели. Тя ще очертае рамката и начините за постигане. На базата на слот анализ ще се разработи стратегическия план. Той ще се защитава и одобрява от Европейската комисия. Трябва да се заложат мерки и схеми, които да доведатдо екологично, модерно и устойчиво земеделие.

Държавите-членки ще носят цялата отговорност. Те решават как и къде да инвестират парите от ОСП, за да постигнат цели, свързани с околната среда и устойчивото развитие. Всяка страна ще отчита пред Европейската комисия как изпълнява стратегическия план и дали постига заложените цели.

Нова Обща селскостопанска политика е приоритетна тема на българското председателство на Европейския съюз през 2018 година. Ще се върви към опростени правила и по-гъвкъв подход на прилагане, смятат експертите.

 

Автор: Данаил Андреев

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.