1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Трябва ни модерна стратегия за земеделието

Трябва ни модерна стратегия за земеделието

Европейският съюз иска конкретни ефективни проекти, които ще финансира за увеличаване на производството

 

В САЩ кооперациите работят, за да има по-евтини семена, торове, горива, лекарства и най-различни суровини за фермерите, а тяхната крайна продукция да се пласира възможно по-благоприятно. Те работят съвместно с местните и с федералните власти при определяне и разпределяне на квотите за производство на зърно, фураж, месо, мляко и т.н., за балансиране търсенето и предлагането на пазара, за минимални разходи - т.е. за премахване на паразитните структури по веригата от производителя до консуматора на земеделска продукция. Благодарение на тяхната дейност, хем американските фермери печелят, хем останалите американци - техните клиенти, консумират една от най-евтините храни в света.

Така е в бастиона на капитализма и най-развитата страна в света - САЩ. Там кооперация не е мръсна дума, там планират дейността си за месеци и години напред, а критерий за жизнеността на една икономическа структура е нейната ефективност и перспективност, а не идеологическа обремененост.

Тук не е случайна връзката САЩ - кооперации - план. Преди 13 години отхвърлихме тоталитарния режим, но заедно с него и подходи, и стопански техники, които са използвани и в миналото, и които днес успелите народи не товарят с идеологически смисъл, а масово използват. Планирането при капитализма е задължителна практика и макар да се крие зад модерни думи като маркетинг, пазарни проучвания и т.н., същността му се запазва. Големите и стратегически инвеститори трудно стигат до нас не на последно място и поради това, че не съзират националната стратегия, т.е. плановото виждане за развитието на нашата икономика. Те са капиталисти, планират си и инвестициите, и печалбите, и не биха желали вложенията им да отидат на вятъра при промяна в управлението.

Това в пълна сила важи и за земеделието ни. За да навлязат в него инвестиции, включително и чуждестранни, на първо място му е необходима стратегия, а на второ - уедряване. Земеделска стратегия е крайно време да бъде изработена - тя би оптимизирала усилията за развитието на този отрасъл и би го тласнала към по-бърз прогрес. Колкото до уедряването - това си е проблем. Защото сега със земеделие се занимават около 800 хил. българи, но стопанствата им са дребни. Едва под 1 на сто от земеделските производители владеят по около 5360 дка, но това в крайна сметка е около 60 на сто от обработваната в момента земя. И това са почти само кооперации.

Тук една умна политическа сила би си направила логичното заключение - пътят на капитализма в българското земеделие на този етап минава през кооперациите и би ги подкрепила. Така, освен демонстрация на прагматичен подход, тази политическа сила би спечелила и електорални дивиденти.

За жалост днес лобистите на земеделските ни кооперации и въобще на земеделието ни в парламента не се чуват и виждат. И в условията на почти безвластие, на слабо държавно присъствие в земеделието, мутри определят "производствените квоти", пак те диктуват цените и на производители, и на пазара на дребно, те установяват и ползващи само тях местни монополи.

Също за жалост новите кооперации бяха заченати "накриво" - в борба между пълното отрицание и безпринципното налагане и продължават да си носят някои от пороците на социалистическите ТКЗС. Някои от тези пороци отново лъснаха в тазгодишната зърнена кампания, попречиха на кооперациите както да оползотворят отпуснатите им квоти, така и да постигнат прилични цени. Защото е вярно, че не им достигат пари, но им липсват също и специалисти, а доста често и почтени ръководители. Защото системата им на вземане на решения е тромава и защото техниката и стопанският им подход са остарели. Защото законът, който ги регулира, не е модерен и на моменти им пречи. Много тясна се оказва специализацията на някои от тях, а често това им пречи да са гъвкави. Не на последно място социалното осигуряване на работниците им е твърде отежнено, а мотивацията за работа - недостатъчна. Спъвани са те и от нежеланието на собствениците на земя да сключват с тях дългосрочни договори за аренда.

Очертаването на проблемите е и целта, която трябва да бъде атакувана от политиците. Тъй като тяхното решаване минава първо през законодателството, през промените и допълването на законите и през държавното регулиране и подпомагане. След тях идват научната помощ и инвестициите. За да са кооперациите не само начин на преживяване, а и показател за модерност./mont-press.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.