1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Цветан Димитров: Намаляване или освобождаване от данък върху доходите от селскостопанска дейност би представлявало държавна помощ

Цветан Димитров: Намаляване или освобождаване от данък върху доходите от селскостопанска дейност би представлявало държавна помощ

Снимка:

Подобно облекчение би имало отражение и върху националния бюджет

Евентуално намаляване или освобождаване от данък върху доходите от селскостопанска дейност би представлявало държавна помощ и следователно не може да се приложи преди одобрение от Европейската комисия. Подобно облекчение би имало отражение и върху националния бюджет, така че не би могло да стане без съгласието на Министерство на финансите. Това каза зам.-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров, цитиран от  Агенция „Фокус”.

До края на 2009 г. физическите лица, регистрирани като тютюнопроизводители или земеделски производители, бяха освободени от данък върху доходите от селскостопанска дейност, в съответствие с държавна помощ, приложима до три години след присъединяването на България към Европейския съюз, обясни Димитров. От началото на 2010 г. облагаемият доход на земеделските производители – физически лица се формира по различен начин, в зависимост от това дали са регистрирани като еднолични търговци (ЕТ) или не. Извършващите дейност като ЕТ формират облагаем доход по общия ред на чл. 26, ал. 1 от Закона за облагане доходите на физическите лица (ЗДДФЛ), т.е. отчитат счетоводен финансов резултат на база на документално доказани разходи, който подлежи на преобразуване за данъчни цели по реда на Закона за корпоративното подоходно облагане (ЗКПО).

Физическите лица, които не са ЕТ, подлежат на облагане за доходите от непреработени селскостопански продукти по реда на чл. 29 от ЗДДФЛ, като облагаемият доход за годината се формира с отчитане на 60 на сто нормативно признати разходи, без да е нужно представяне на документи.

По същество признаването на разходи в определен размер, без те да бъдат документално доказвани, представлява облекчение за данъчно задължените лица. По информация от Министерство на финансите, размерът на сега действащите нормативно признати разходи е съобразен със смяната на режима на данъчно облагане доходите на физическите лица през 2008 г., свързана с преминаване от прогресивно облагане към облагане с единна ниска пропорционална ставка от 10 %.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.