1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. В момента има заявени над 180 намерения за изграждане на съоръжения от ВЕИ в общ. Шабла

В момента има заявени над 180 намерения за изграждане на съоръжения от ВЕИ в общ. Шабла

Проблем за тези проекти се оказва недостатъчното развитие на електропреносната мрежа

Преди седем години Общинският съвет на община Шабла взима решение за изграждане на ветроенергийни паркове само в определена зона. Така на практика се забранява поставянето на ветрогенератори в бреговата (или източната част) на територията на общината, заяви кметът на общината Красимир Кръстев.

Община Шабла се стреми да съвмести добрите европейски практики и нуждите на региона. Затова в Общия устройствен план на общината са заложени редица норми, поясни още г-н Кръстев. Тези норми касаят отстояния на ветрогенераторите от пътища, населени места, военни обекти, водни площи. Някои от тези изисквания дори още не са залегнали в българското законодателство, коментира Красимир Кръстев. Пример в това отношение черноморската община черпи от малка немска община в Северен Рейн – Вестфалия.

Планирането в община Шабла е сложно, тъй като 71% от територията й попада в НАТУРА 2000. В най-северната част на страната ни са разположени 20% от пясъците на България. На практика от 40 км брегова ивица около 32 км са пясъчни плажове. Тук се намират и две защитени природни територии – Дуранкулашко и Шабленско езеро, както и исторически и археологически обекти. Затова основните ни проблеми са свързани с владеенето и ползването на земята, категоричен е кметът Кръстев. Той приветства изработването на Закон за земята, но иска вътре да види норми, доказали себе си във времето. Всяка рестрикция, породена от единични случаи, води до създаването на проблеми.

Изграждането на ветроенергийни паркове на територията на община Шабла започва преди седем години. В момента има заявени над 180 намерения за изграждане на съоръжения от ВЕИ. Проблем обаче се оказва недостатъчното развитие на електропреносната мрежа, допълни още Красимир Кръстев. Изградените далекопроводи могат да поемат едва 30-35% от добитата енергия от изградените вече съоръжения. За бъдещите проекти никой не може да каже какво и кога ще се случи.

Вижте видео материала ТУК

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.