1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. В началото на 2014 г. се очаква измененията в Закона за горите да бъдат разглеждани в парламента

В началото на 2014 г. се очаква измененията в Закона за горите да бъдат разглеждани в парламента

Битката кой да разполага с ресурса ще се изостри и вероятно документът ще претърпи значителни промени

Два месеца след като поеха властта, управляващите представиха спешни промени в Закона за горите, които трябваше да премахнат "откровено лобистиките поправки" от времето на ГЕРБ. Една от по-значителните промени в проекта предвижда премахването на възможността големите потребители на дървесина да сключват дългосрочни договори при облекчени условия за добив "на корен", т.е. на все още недобит ресурс, което създаваше условия за монополизиране на сектора, пише "Капитал Дейли".
 
Друг важен момент в документа бе свързан с ограничения на видовете дървесина, които централите на биомаса могат да ползват като гориво. В момента законът ограничава единствено използването на едра и средна технологична дървесина, която е основен ресурс за промишлените преработватели и мебелните предприятия, но не и дребната и дървата за огрев. Промените предвиждаха централите да не могат да се възползват от преференциални цени при продажбата на електричество, ако за производството му са използвали каквато и да било технологична дървесина или дърва за огрев.

Тази промяна бе подкрепяна от сдружението на горските предприемачи "Булпрофор", което обединява дърводобивни и преработвателни фирми. Според тях е недопустимо да се произвежда електроенергия от каквато и да било технологична дървесина, защото от една страна, този ресурс също има приложение в дейността на по-малките преработватели, а от друга - централите се подпомагат от държавата в изкупната цена на електричеството и това създава неравнопоставеност сред участниците на пазара. Тяхната позиция гласи още, че не е редно като гориво за ток да се ползват и дърва за огрев, тъй като това вдига цената им и ощетени са най-бедните слоеве на обществото.

Тази поправка обаче предизвика остра реакция във ВЕИ сектора и в крайна сметка отпадна от одобрения през ноември от Министерския съвет проектодокумент. В началото на 2014 г. се очаква измененията в закона за горите да бъдат разглеждани в парламента, където битката кой да разполага с ресурса ще се изостри и вероятно документът ще претърпи значителни промени.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.