1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. В Свищовско създадоха лешникова градина с пари от Фонд "Земеделие"

В Свищовско създадоха лешникова градина с пари от Фонд "Земеделие"

 

Десислава и Георги Георгиеви от свищовското село Царевец създадоха над 200 декара млада лешникова гора. Идеята за нетрадиционния бизнес е на Десислава. Тя се свързала с единствения специалист по лешникови култури у нас – Магдалена Николова, от Кърджали и след поредица от консултации двете избрали няколко сортове, подходящи за почвените условия в свищовското землище. Парите за закупуването и засаждането на младата гора от лешникови фиданки били отпуснати от Фонд "Земеделие" с подкрепата на Централна кооперативна банка – клон Свищов.

"Директорът на банката Велико Дончев дойде на място, огледа терена и от половин дума разбра, че бизнесът ни е сериозен и перспективен", разказва младото семейство.

След задължителните лабораторни анализи и проверки от страна на специалистите от фонда парите били отпуснати и с част от тях били закупени десетина хиляди малки лешникови храстчета от разсадника край Кърджали, предимно от сортовете "Тонда джентиле", "Рантра пезунски", "Римски" и други.

На декар се засаждат средно по 50 издънки, а докато пораснат, използваме междуредията, за да отглеждаме и картофи, които продаваме на зеленчуковата борса, разкрива тайните на семейния бизнес Десислава, която всеки ден е на полето. За насажденията се грижат 10 работници, а грижите за отглеждането на младите фиданки са най-разнообразни – култивиране на почвата, окопаване, наторяване, подрязване. Всичко вършим с много труд и с огромно желание, допълва съпругата си Георги.

Лешниците дават плод едва на четвъртата година от засаждането им, затова и кредитът, който им е отпуснат, е с гратисен период, в който се изплащат само лихвите. Семейството е убедено, че ще се справи лесно със задълженията си, защото пазарът в България все още е незадоволен по отношение на ядковите плодове. Някои от сортовете са предназначени за производство на сладкарски изделия – вафли, шоколади, бонбони и кремове. Други стават за директна консумация.

Любовта към живата природа подтикнала Десислава да захване и друг бизнес – отглеждането на елхови насаждения, а съпругът й веднага одобрил идеята. Сега семейството притежава и 30 декара, засадени с 30 хиляди декоративни елхички. Иглолистните растения се садят нагъсто, защото после се вадят заедно с коренчетата и се продават за озеленяване на паркови площи и за коледна украса. Но и те си искат грижи – окопаване и пръскане със специални препарати, за да не ги ядат сърничките.

Семейство Георгиеви е закупило общо 300 декара земя, главно в периода 2005-2006 година, но по-трудно се е справило с комасирането им, за да оформи голям собствен масив. И двамата обичат природата и обикалят имотите си, придружавани от трите немски овчарки и от пекинеза. Двамата очакват с нетърпение мига, в който ще започнат да събират плодовете на своя труд. А като се има предвид, че само едно лешниково дръвче дава по 10-15 килограма плод, вероятно те ще се превърнат в едни от крупните производители на лешници в България.

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.