1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Ветеринарите затягат контрола по качеството на млякото

Ветеринарите затягат контрола по качеството на млякото

 

 
Осем милиона лева са вече определени от МЗГ за субсидиране производството на качествено мляко. Парите за тази година са с 2 млн. лева повече от миналогодишните. Както е известно, субсидира се само производството на екстра и първо качество мляко на основата на лабораторни изследвания.
 
Все още не е официално съобщено откога ще тръгне субсидията, но обикновено това става от 1 март всяка година. И за да могат всички производители на мляко да имат еднаква възможност да кандидатстват за премиране на продукцията си, Регионалната ветеринарно-медицинска служба-Монтана отново напомня с писмо до всички собственици на млекосъбирателни пунктове, че съгласно Наредба Nо 30 за ветеринарно-санитарните и хигиенните изисквания при добива на сурово мляко трябва да предприемат съответните мерки, за да бъдат приведени обектите им според изискванията на документа.
 
През миналата година в областта са действали 141 млекосъбирателни пунктове, но много от тях са били в експлоатация благодарение на доста големи компромиси от страна на ветеринарните и хигиенните инспектори. До края на миналата седмица в службата са получени 114 заявления за издаване на ветеринарно разрешително, но на около 10 на сто от тях е било отказано поради различни обективни причини.
 
На практика трябва да се въведе програма за предотвратяване добавянето на вода и други несвойствени вещества към млякото - коментира директорът на РВМС д-р Людмил Антов. - Двукратно на месец, през 15 дни, трябва да се вземат проби за изследване на добиваното и събираното мляко в пунктовете по отношения на показателите общ брой на микроорганизми, общ брой на соматични клетки и инхибитори.
 
Изследването трябва да става в лаборатория, с която млекопреработвателят има сключен договор. То може да стане и в друга лаборатория, но с изричното писмено съгласие на преработвателя. В регионалната служба вече пристигат заявления от собственици на пунктове за събиране на мляко, за да им бъдат издадени разрешителни за работа на пунктовете им.
 
По думите на д-р Антов поне 10 на сто от тях няма да получат положителен отговор, защото пунктовете им не отговарят в този вид на изискванията. А за да е редовен всеки млекосъбирателен пункт по отношение на предвидените в българското законодателство нормативи за ветеринарно-санитарните и хигиенни изисквания е нужно при проверка да бъдат представени на контролните органи (ДВСК) няколко вида документи.
 
На първо място е ветеринарното разрешително за дейност по събиране на мляко, заверен от лицензиран ветеринарен лекар, с подпис и печат, списък на имената на стопаните и номерата на дойните животни, от които се внася мляко в пункта.
 
Собственикът на пункта е длъжен да съхранява протоколите за анализ на два броя пунктови проби месечно от суровото мляко, изкупено и изследвано по определените показатели. В писмото на директора на РВМС се посочва краен срок за въвеждане на посочените изисквания края на януари 2004 год., но д-р Антов увери, че това ще продължи още една-две седмици, за да се даде още една възможност на собствениците да сложат в ред нещата. Защото именно изпълнението на изискванията са онази гаранция, че се упражнява стриктен контрол върху качеството и хигиената на млякото.
 
За нарушения са предвидени санкции по Закона за ветеринарно-медицинската дейност. Обикновено това са глоби до 150 лева. И още един немаловажен въпрос трябва да бъде разрешен между производителите и купувачите на млякото.
 
Това е стриктното водене на документацията през цялата година. На нейната база, казва д-р Антов, след влизането на България в Европейския съюз, производителите на мляко ще получават своите производствени квоти. А на базата на тях ще бъдат и подпомагани.
 
Сега в страните от Евросъюза всеки стопанин получава за едно теле над 20-дневна възраст 310 евро помощ за отглеждането му, а ако го остави за разплод в стадото си, взема от 200 евро. Нашите стопани първоначално ще получават за същото 25 процента от тази помощ. Затова и документацията им трябва да бъде в ред./в.Монт-прес
 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.