1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Влиянието на климатичните промени върху околната среда и земеделието обсъдиха екипът на МЗХ и представители на научните среди

Влиянието на климатичните промени върху околната среда и земеделието обсъдиха екипът на МЗХ и представители на научните среди

Министър Вътев информира, че вече се работи на няколко строителни площадки от общо 24 проекта на „Напоителни системи“ за възстановяване на поливните съоръжения

Трябва да използваме потенциала на науката в търсене на решения на проблемите от климатичните промени. Това каза министърът на земеделието и храните Кирил  Вътев, който откри конференцията „Климатичните промени – възможности за преход към устойчива продоволствена сигурност и опазване на околната среда“, организирана в рамките на Международното изложение Агра 2024 в Пловдив.

Министър Вътев посочи, че сме свидетели на реалното отражение на климатичните промени върху селското и горското стопанство. Той информира, че екипът на МЗХ се фокусира върху напояването и неговото възстановяване в България.

Министър Вътев информира, че вече се работи на няколко строителни площадки от общо 24 проекта на „Напоителни системи“ за възстановяване на поливните съоръжения. Той подчерта, че МЗХ работи съвместно с другите институции за облекчаване на сегашния разрешителен режим за използване на сондажи от страна на земеделските производители. С оглед на промените в климата работим и по актуализиране на агроекологичното райониране по култури, каза още министър Вътев.

Заместник-министърът на околната среда и водите Ренета Колева заяви, че решението на настоящите предизвикателства е немислимо без подкрепата на науката и иновациите. Тя допълни, че съвместната работа трябва е насочена към решения за чиста околна среда, устойчиво земеделие и горско стопанство.

Председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски посочи, че когато предприемаме стъпки към климатична неутралност, не трябва да забравяме необходимостта от продоволствена сигурност и ефективно земеделие. Той отбеляза и дългогодишното много добро  сътрудничество между БАН и ССА.

Президентът на Световната метеорологична организация д-р Абдула ал Мандус коментира, че метеорологичните данни категорично потвърждават изменението на климата в посока глобална промяна на температурите, което се вижда и при екстремните климатични явления, включително в България. Той подчерта и необходимостта от координация и взаимодействие, за да се противодейства ефективно на това предизвикателство.

Директорът на Националния център по метеорология и сеизмология на АБУ Даби Омар ал Йезеди представи опита на ОАЕ за изкуствено създаване на облаци и предизвикване на валежи.

Конференцията е организирана от Министерството на земеделието и храните, съвместно със Селскостопанската академия и Българска академия на науките. В нея участваха още заместник-министрите на земеделието и храните Таня Георгиева и Георги Тошев, председателят на ССА проф. Виолета Божанова, учени и представители на неправителствения сектор.

По време на конференцията бяха представени научни изследвания, свързани с изменението на климата и дългосрочни прогнози за изменението на температурите и влиянието им върху стопанската дейност.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.