1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Законите ни за безопасност на храните са европейски

Законите ни за безопасност на храните са европейски

Главната отговорност по въвеждането на системите обаче е на производителите

 

Българското законодателство в областта на безопасността и контрола на храните е изцяло съгласувано и хармонизирано с това на Европейския съюз и няма никакви забележки по него, заяви зам.-министърът на земеделието и горите д-р Светла Бъчварова по време на международната конференция на тема “Практически аспекти при прилагане на стандарти и мерки за безопасност, свързани с консумацията на хранителни продукти в страните кандидатки за членство в ЕС”.

Хармонизираното законодателство е необходимото условие за внедряването и функционирането на системите по безопасност - добри производствени практики и НАССР за осигуряване на производството на качествени и безопасни храни. Тяхното прилагане става задължително за всички предприятия в сектора от 1 януари 2007 год. Очакванията са, че така ролята на всички участници в хранителната индустрия - производители на фуражи, фермери, производители на храни, работещи с храни, компетентни контролни органи и потребители, ще стане пределно ясна и добре регламентирана по отношение на конкретната отговорност, която всеки от тях носи за крайния продукт и за здравето на потребителя.

По време на форума представителите на Министерство на земеделието и горите  информираха участниците, че държавата е изградила и следва своята политика на гарантиране на безопасността и качеството на храните, които се предлагат на крайните потребители. Тази политика е базирана на Закона за храните, Закона за здравето, Закона за ветеринарномедицинската дейност, Закона за защита на растенията, Закона за фуражите. С тези нормативни актове се въвежда хигиенният пакет в областта на храните и фуражите и се регламентира извършването на държавния контрол върху цялата хранителна верига. Координатор е Националният съвет по безопасност на храните, междуведомствен орган, който на ротационен принцип на всеки 6 месеца се председателства от заместник-министри на земеделието и на здравеопазването.

Специално внимание беше отделено на контрола на качеството на пресните плодове и зеленчуци в контекста на настъпилите в сектора промени. Досега контролът се извършваше от инспектори на подчинение на дирекция “Растениевъдство и контрол на пресните плодове и зеленчуци” към МЗГ, а по новата визия структурата преминава към дирекция “Контрол и безопасност на храните”.

В заключение беше изтъкнато, че най-голямата тежест се пада на самите фермери и предприемачи в областта на храните, като всеки от тях трябва да има свой индивидуален бизнес план и трябва да работи за успешно прилагане на добрите производствени практики и НАССР, както и на системата за контрол на стандартите и качеството.

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.