1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Закриват единствения в страната Институт по лозарство и винарство - Плевен

Закриват единствения в страната Институт по лозарство и винарство - Плевен

Обединяването на ИЛВ – Плевен и ИАЛВ би се отразило крайно негативно върху научно изследователската работа на Института считат учените

Единственият в страната Институт по лозарство и винарство (ИЛВ), който се намира в Плевен, ще  бъде закрит, алармира научният екип.  Министерство на земеделието и храните предлага   институтът със 108-годишна история да премине към Изпълнителната агенцията по лозата и виното – София (ИАЛВ), което на практика ще го обезличи.  Колективът на института реагира остро на предлаганото механично обединение, което ще има негативни последици за изследователската работа и бъдещото развитие на научната организация.  Позицията на Института, ръководен от директорката Виолета Димитрова, е изразена в становище, изпратено до премиера на Р. България, председателя на Народното събрание, председателя на Комисията по земеделие към Народното събрание, Министъра на земеделието и храните, председателя на Селскостопанска академия.

До момента никой не си е направил труда да отговори на писмото. С проблема са запознати и народните представители на Плевен, проведени са срещи с областния управител и кмета на града. „Смятаме за нецелесъобразно “преминаването” на ИЛВ – Плевен към ИАЛВ – София, поради кардинални различия в организацията и дейността на двете структурни единици. Обединяването на ИЛВ – Плевен и ИАЛВ би се отразило крайно негативно върху научно изследователската работа на Института и поради гореизложените обстоятелства настояваме Институт по лозарство и винарство – Плевен да остане в системата на Селскостопанска академия. Като настоящи научни работници, наш дълг е да съхраним 108 годишната история на Института и да я предадем на бъдещите поколения така както са я изградили нашите предшественици”, се казва в становището.

Научните работници се надяват обществеността на града да ги подкрепи в отстояването на правото да съществуват като част от Стопанската академия. „Смятаме, че съдбата на много поколения в града е свързана с историята на Института по лозарство и винарство, който тази година ще отбележи 108 г. от създаването си и един от най-старите в България. Предполагаме, че гражданите на Плевен са съпричастни към единствения у нас институт, в който се работи по проблемите на лозарството и винарството и е една от визитните картички на града. Като приемници на онези поколения учени, живели с идеалите на времето, постигнали значими резултати и помогнали за развитието на един от важните подотрасли за страната ни, наше задължение и желание е да продължим да градим историята на Института”, заявяват още те. Научните работници изтъкват, че няма обединяващи елементи в целите, задачите и функциите на Института по лозарство и винарство - Плевен и Изпълнителната агенция по лозата и виното. Основната дейност на Института е научно-изследователска, а на Агенцията – контролна. Освен това изграждането на научните кадри в ИЛВ-Плевен е съобразно Закона за развитие на академичния състав в Република България и е под научно-методичното ръководство на Селскостопанска академия. Възниква въпросът Институтът като научна организация с основна дейност научно-изследователска работа как ще организира в бъдеще разработването на научните проекти и отчитането на резултатите от изследователската работа, като се има предвид, че Агенцията няма опит и компетентност в ръководството на научни звена. Научните работници дават за пример ситуацията в страните с традиционно лозарство (Франция, Италия), където научните организации в областта на земеделието са обединени в научен център, който е координатор на дейността им. У нас на същия принцип са обединени научните звена в Селскостопанска академия, припомнят те. ИЛВ-Плевен разполага с производствено-експериментална база за извършване на изследователска работа при полски условия и лозови насаждения за производствена дейност.

Съгласно чл. 66а/ЗВСН, ИАЛВ осъществява контрол на лозарския потенциал – извършва проверки на място за съответствие на данните за местонахождение на лозарските имоти, за реколти, за производство, за засаждане и изкореняване и презасаждане. В случая с преминаване на ИЛВ към ИАЛВ не е възможно осъществяването на самоконтрол, т.е. налице е конфликт на интереси, изтъкват друга недомислица от Института. ИЛВ-Плевен разполага с производствено-експериментална изба, която също е под контрол на ИАЛВ (чл. 66а/2 от ЗВСН) и се извършват регулярни проверки на място за спазване на разрешените екологични практики и обработка и редица други в съответствие с изискванията на ЗВСН, което при преминаване на ИЛВ към ИАЛВ би довело също до конфликт на интереси. „От гледна точка извършване на административна реформа в МЗХ, звучи неубедително предложението за преминаването на институт с богати традиции и понастоящем ръководещ и координиращ изследователската работа в областта на лозарството и винарството към една новосформирана административна структура”, посочват в становището си научните работници.  www.plevenlive.com

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.