1. Начало
  2. Новини
  3. Инвестиции
  4. Кредитирането в селското стопанство бележи спад за първото тримесечие на годината

Кредитирането в селското стопанство бележи спад за първото тримесечие на годината

Данните на БНБ са предварителни и подлежат на ревизия

Данните от поредната статистика на централната банка – за кредитирането по сектори, отново показват свиването на портфейла както за фирми, така и за домакинствата. Повечето от секторите в икономиката (обособени според Класификацията на икономическите дейности на НСИ) показват спад в кредитирането през първото тримесечие на тази година, сочат данните на БНБ към края на март 2013 г. за кредитите по икономически дейности. Свиване спрямо предходното тримесечие (октомври - декември 2012 г.) има в основни сектори като преработваща промишленост, селско стопанство, енергетика.

Извън фокус

Традиционно е вече намалението на кредитирането за дейности като строителството. Енергетиката също излезе трайно от фокуса на банките като предпочитан за инвестиции сектор от средата на миналата година, като дотогава се отчитаха двуцифрени темпове на растеж на тримесечна база. Оттеглянето на финансовите институции от сектора беше провокирано от въведените през септември 2012 г. нови и неочаквани регулации за кредитираните от тях инвестиционни проекти за възобновяеми енергийни източници, пише "Капитал Дейли".

Така повишеният регулаторен риск и непредвидимото поведение на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране доведоха до ограничаване на интереса на финансовите институции към подобен тип проекти. Другите сектори, от които банките вече традиционно странят, са операциите с недвижими имоти и хотелиерството и ресторантьорството, при които все пак има и тримесечия, в които се отчитат ръстове. Това зависи най-вече от размразяването на конкретни проекти, стопирани в пика на кризата и довършвани сега. Самите банки сочат, че няма сектор, който да не кредитират, стига проектът да е убедителен. Все пак обаче това са едни от най-лимитираните за финансиране области.

Според данните от секторната статистика за първото тримесечие на тази година кредитирането за бизнеса намалява със 177 млн. лв. спрямо края на миналата година до 34.931 млрд. лв. С най-голямо свиване са портфейлите за преработващата промишленост – със 138.7 млн. лв. до 6.9 млрд. лв., и селското стопанство – със 132.7 млн. лв. до 1.3 млрд. лв. Трябва да се има предвид обаче, че данните на БНБ са предварителни и подлежат на ревизия през следващо тримесечие, което обикновено показва корекции в обемите, в резултат на които се изменя и цялостната картина на ръстовете и намаленията в различните сектори.

Друг сектор с по-значително свиване на финансирането за него е именно енергетиката – с 61.5 млн. лв. до 1.5 млрд. лв., като предходното тримесечие там беше отчетен незначителен ръст от 0.84%. Кредитите за сектор строителство се свиват с 35 млн. лв. до 3.9 млрд. лв., но това се наблюдава вече пето поредно тримесечие.

Според данните най-голям ръст отчита кредитирането за сектор култура, спорт и развлечения – със 142.7 млн. лв. до 299.7 млн. лв. Дали това е реално нарастване ще стане ясно след няколко месеца с публикуване на ревизираните данни, тъй като предходните тримесечия не показват подобни ръстове в този сектор. Нарастване отчита и финансирането за сектор професионални дейности и научни изследвания – с 94.5 млн. лв. до 2.021 млрд. лв.

Ръст на кредитирането има и за дейностите в сектор търговия, който се наблюдава постоянно от средата на 2011 г., като през изминалото тримесечие дори е най-нисък за последната година – с 32.4 млн. лв. до малко над 11 млрд. лв. Свива се кредитирането и за домакинствата - с 224.8 млн. лв. до 18.5 млрд. лв.

Намаляват малките депозити

В същото време спестяванията запазват темпа си на нарастване почти непроменен за последните четири години, особено тези на домакинствата. Данните показват, че годишният темп на прираст е двуцифрен – 11.6%, а на тримесечна база се увеличават с 2.3%. Обемът им за домакинствата е 35.3 млрд. лв. Прави впечатление, че намалява броят на малките депозити – тези до 1000 лв. Те представляват 71.6% като брой сметки от всички спестявания в банките на фирми и домакинства. Обемът им е 1.053 млрд. лв. Едно тримесечие по-рано (към края на декември 2012 г.) като брой влогове техният дял е бил 75.2%.

За сметка на това се наблюдава увеличение на броя депозити във всички останали категории според разпределението по групи в зависимост от размера в данните на БНБ. В трайния двуцифрен растеж на депозитите на домакинствата е добре да се отчита, че част от тях са средства на собственици на предприятия и фирми, които ги депозират по лични сметки. Факторите за това са все още сравнително привлекателните лихви за депозити на физически лица и това, че компаниите сега не инвестират в разширяване на бизнес и дейност, а по-скоро заемат изчаквателни позиции.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.