1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Американски учени създадоха първата изкуствена жива клетка

Американски учени създадоха първата изкуствена жива клетка

Новата бактерия се е размножила повече от милиард пъти

Учени от САЩ са успели да създадат първата синтетична жива клетка. Изследователите са конструирали "генетичен софтуер" и са го трансплантирали в жива приемна клетка предаде vesti.bg. Резултатът е клетка, която изглежда и реагира като естествен жив организъм.

Откритието е огромен пробив за науката, но критиците смятат, че синтетичните живи организми могат повече да навредят, отколкото да донесат полза. Изследователите, създали изкуствената ДНК, се надяват да успеят да синтезират бактерии, с чиято помощ да се произвеждат лекарства, горива и ваксини. Смята се, че с помощта им могат дори да абсорбират парниковите газове. Екипът води д-р Крейг Вентър от едноименния институт в Мериленд и Калифорния.

Той и колегите му и преди са успявали да създадат синтетичен бактериален геном, както и да трансплантират геном от една клетка в друга. Сега учените комбинирали двата метода, за да създадат т.нар. "синтетична клетка", въпреки че всъщност само ДНК в нея е синтетична. За да създадат генетичния софтуер, учените са копирали съществуващ бактериален геном. Те са описали генетичния му код и са успели по химичен път да конструират негово копие.
"След като трансплантирахме софтуера в клетката, тя започна да го чете и да се превръща във вида, който е закодиран в синтетичния геном.

Новата бактерия се е размножила повече от милиард пъти, като новите клетки съдържат и са контролирани от синтетичната ДНК. Това е първият път в историята, когато синтетична ДНК изцяло контролира клетка", казва д-р Вентър пред Би Би Си. Вентър и колегите му се надяват да конструират нова бактерия, която да има полезни функции. "Ако успеем да накараме клетките да произвеждат, каквото ни е нужно, това ще премахне зависимостта ни от петрола и ще помогне да намалим вредите върху околната среда. Този успех има потенциал да създаде нова индустриална революция", смята Вентър.

Критиците смятат, че  изкуствените бактерии могат да бъдат много опасни, тъй като освобождаването на нови организми в природата може по-скоро да навреди, отколкото да донесе ползи. Много учени твърдят, че нови бактерии в околната среда са вид ново замърсяване, тъй като не се знае как ще се държат в свободна среда. Д-р Хелън Уолъс от Genewatch UK - организация, която следи развитието на генетичните технологии, смята, че Вентър омаловажава потенциалните опасности.

Според професор Джулиан Савулеску от Оксфорд потенциалът в тази наука е огромен, въпреки че ще се усети в далечното бъдеще. Рисковете обаче също са невиждани досега, смята той. "Нуждаем се от нови стандарти за оценка на безопасността на такива изследвания, както и за тяхната защита от злоупотреби от страна на военни и терористи. Тези клетки могат да бъдат използвани в бъдеще за създаването на най-мощните биологични оръжия, които можем да си представим", казва Савулеску.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.