1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. БАБ подкрепя предложенията за изменение на максималния праг на проектите по подмярка 4.1

БАБ подкрепя предложенията за изменение на максималния праг на проектите по подмярка 4.1

От Асоциацията са против намаляване на интензитета на помощта

Във връзка с предложения за изменение на максималния праг на проектите и интензитета на помощта по мярка 4.1. на Програма за развитие на селските райони 2014-2020 г. от Министерство на земеделието и храните  Българска Асоциация Биопродукти изразява следното становище:

"Подкрепяме намаляването на тавана за проектни предложения за един бенефициент през целия програмен период от 1 500 000 евро на 1 000 000 евро, като вярваме, че по този начин ресурсът ще достигне до по-голям брой земеделски производители".

От Асоциацията не подкрепят намаляване на интензитета на помощта, и особено - стесняване на интервала между базовия интензитет /предложен от МЗХ да стане 40 %/ и максималния интензитет /предложен  като 50 %/.

"Идеята на по-високия интензитет при разписване на мярката беше да се премахне дисбаланса в разпределението на фондовете, които в предходния период бяха съсредоточени в един сектор и няколко региона на страната. Чрез по-високите интензитети се целеше стимулиране на фермерите, работещи в уязвими сектори и намиращи се в необлагодетелствани райони, както и на реалните биоземеделци, да кандидатстват с проекти, да модернизират стопанствата си и да повишат своята конкурентоспособност. Затова смятаме, че по-високият интензитет трябва да се запази като инструмент за насочване на по-голям ресурс в уязвимите сектори, в изостаналите и планинските райони и в биоземеделието" се казва в съобщение на Асоциацията изпратено до медиите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.