1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Българинът гледа и екзотични животни като домашни любимци

Българинът гледа и екзотични животни като домашни любимци

По данни на РИОСВ-София хората регистрират предимно влечуги и папагали

Освен кучета, зайци и котки българинът гледа и екзотични животни като домашни любимци. По данни на РИОСВ-София хората регистрират предимно влечуги и папагали. Най-много са кралските питони, игуаните и хамелеоните. За сравнение по данни на вносителите на ваксини у нас се отглеждат приблизително 600 хил. домашни котки, пише "Преса".

Основната търговия се върти чрез интернет, а там тя се разраства и в момента може да се видят обяви за продажба на всякакви влечуги - от пепелянки до крокодили. Кралските питони, които са до 40 см, вървят по 90 лв. За боа албинос ще платите 800 лв., йеменските игуани са по 250 лв. Има обяви и за каймани. „Моят е четиригодишен, внесен е от чужбина и се продава с всички сертификати“, обясни за „Преса“ собственикът. Цената на звяра заедно с терариума е 2000 лв.

Мрежата пращи от обяви и за други екзотики - сибирски таралежи по 80 лв., минипрасета  по 50 лв. за бройка, понита за 1600 лв. Може да си купите дори кенгуру за 1000 лв. Но внимание - гледа се трудо и е опасно, защото обича да рита.

Според изискванията на Закона за биологичното разнообразие всички диви животни трябва да бъдат обявени в съответната регионална екоинспекция в срок от 14 дни след придобиването им. Забранено е обаче да се продават защитени видове. През декември в частен имот в столицата бяха открити и иззети 6 маймуни от разред примати, а наскоро МВР и прокуратурата провериха певицата Ваня Щерева, за която се твърдеше, че отглежда панда. Оказа се, че това е шега.

Открай време на пазара в столичния кв. „Подуяне“ незаконно се продават диви пойни птички - червеношийки, канарчета, зеленика, чучулиги и други.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.