1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Christie's продава гигантска перла в Дубай

Christie's продава гигантска перла в Дубай

Очаква се за нея да бъдат дадени поне 250 хил. долара, според предварителните оценки на аукционната къща

Аукционната къща Christie's ще изложи една от най-големите перли в света на пролетния търг в Дубай на 20 април, съобщава Ройтерс.

Освен флагмана на търга, аукционната къща ще покаже и редица бисери, диаманти, скъпоценни камъни и златни бижута.

Перлите са с особено значение за Дубай, тъй като ловът им е бил основен източник на доходи от векове за емирството, особено частта му, която е в близост до пристанището.

Christie's, която организира търгове в Близкия Изток от 2006 г. насам, отбелязва, че регионалните продажби за миналата година са достигнали 51 млн. долара – ръст спрямо 18-20-те милиона, които се събираха през 2009 г. все още под влиянието на рецесията. В световен мащаб продажбата на бижута на тръжната къща достига рекордните 5 млрд. долара през 2010 г.

„2009 бе много тежка за нас. Обемите бяха ниски и трябваше да намаляваме цената“, каза Майкъл Джеа, управляващ директор на Christie's за Близкия Изток. „Миналата година обаче видяхме един истински ръст на пазара и връщане към добрите времена. Претърпяхме цялостно възстановяване.“

Един от най-интересните предмети, който ще бъде пуснат за продажба тази година, е именно перлата с формата на капка, със сребристи и сиви отенъци, чието тегло е близо 60 карата. Една от най-големите естествени перли, откривани в соленоводни басейни, е окачена на обсипана с диаманти огърлица. Очаква се за нея да бъдат дадени поне 250 хил. долара според предварителните оценки на Christie's.

“Хората в тази част на света обичат уникалните и редки неща“, казва Дейвид Уорън, управител на подразделението на аукционната къща за бижута за Близкия Изток. „Ако погледнете на улицата, ще видите много коли, които са произведени по поръчка. Подобно на техните собственици, колекционерите искат да притежават неща, които са уникални.“

 

Етикети Дубай, перла
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.