1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Дачиан Чиолош е за балансирана Обща селскостопанска политика

Дачиан Чиолош е за балансирана Обща селскостопанска политика

Ако през новия програмен период директните плащания бъдат изравнени, България ще получи допълнително около 500 млн. лева

България подкрепя предложенията на Дачиан Чиолош за промяна на Общата аграрна политика и най-вече за запазване на финансовия обем, предназначен за земеделие, заяви днес Мирослав Найденов по време на съвместна пресконференция с еврокомисаря по земеделие Дачиан Чолош и министър-председателя Бойко Борисов. Предложението на България и Румъния към Европейската комисия е директните плащания за двете страни да бъдат изравнени и това да случи още в началото на следващия програмен период –  през 2014 г. Ако това стане, България ще получи допълнително около 500 млн. лева. Министърът на земеделието и храните отчете, че новата ортофотокарта на страната ще бъде готова 10 дни по-рано от определения срок. Следващата седмица животновъдите ще получат националните си доплащания. Той съобщи още, че за последното тримесечие аграрният сектор е постигнал ръст с 3%.   

Мирослав Найденов поиска да се създаде мярка за подпомагане на тютюнопроизводителите по Програмата за развитие на селските райони, както и да се подкрепи прехвърлянето на средства от мерките със слаб интерес по ПРСР към тези с по-голям. Дачиан Чиолош обясни, че няма проблем да се прехвърлят средства на национално ниво между мерките в една ос. Ако искате обаче от една ос към друга са необходими сериозни аргументи, посочи еврокомисарят.

На журналистически въпрос какво ще се случи с евросредствата за земеделските производители в ЕС, ако бюджетът му не бъде приет до края на годината, Чиолош обясни, че при такава извънредна ситуация, бюджетът ще бъде разделен на 12 и ще има тавани за всеки отделен месец. Ще пострадат обаче бюджетите на отделните страни, защото те ще трябва до покрият европлащанията за земеделие със собствени средства в първите месеци на годината и това ще увеличи техния дефицит, а средствата ще им бъдат възстановявани по-късно.    

Премиерът Бойко Борисов изтъкна, че спорът за бюджета на ЕС е започнал от Европейския съвет, където всяка страна е искала да извоюва повече средства за своите приоритети. Затова според него Европейската комисия трябва да приема бюджета и той да се гласува от Европарламента. Ролята на съвета трябва да е по-малка, смята Борисов. По думите му „никъде не е лесно да се постигне балансиран бюджет и всички да са доволни. Искаме и малките държави да имаме повече пари за нашите зърнопроизводители и животновъди”. В този контекст премиерът подчерта, че страната ни е загубила милиарди от затварянето на I-IV блок на АЕЦ „Козлодуй” и в същото време няма европейски механизъм, чрез който тя да навакса тези загуби. „Ще бъдем твърди в устояването на интересите на нашите земеделски производители”, заяви още Бойко Борисов по повод предложението да се изравнят субсидиите в следващия програмен период.

Програмата на официалното посещение на Дачиан Чиолош у нас включва и посещение на кравеферма в село Добри дол, община Лом.

Вижте видео...

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.