1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Девет са защитените зони по Натура 2000 във Варненска област

Девет са защитените зони по Натура 2000 във Варненска област

Кандидатствайки по мярка, включена в Натура 2000, земеделските производители получават компенсации за спазването на съответните забрани

Варненска област има девет зони, които попадат сред защитените зони на Натура 2000. Това каза Дияна Трифонова, държавен експерт към Министерство на земеделието и храните, цитирана от Агенция "Фокус". Тя е на посещение във Варна във връзка с информационната кампания на министерството по Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г.

Дияна Трифонова уточни, че кандидатствайки по мярка, включена в Натура 2000, земеделските производители получават компенсации за спазването на съответните забрани. Деветте зони във Варненско са комплекс Камчия, Галата, Батова, Балчик, Белите скали, Варненско-Белославско езеро, Ятата, Камчийска планина, и Провадийско-роякското плато.

По думите на Дияна Трифонова земеделските стопани трябва да знаят, че когато земите им попадат в тези девет защитени зони в Натура 2000, те са длъжни да спазват изискванията по мярката, но същевременно могат да кандидатстват за съответните компенсации.

Мярката за подпомагане на земи в Натура 2000 стартира за първи път в България. В рамките на днешната среща стопаните получиха подробна информация за развитие на селските райони. Държавният експерт добави още, че заявлението за компенсациите по мерките, свързани с необлагодетелствани райони и планински райони, се приемат от 1 март до 15 май и от 15 май до 9 юни със съответната санкция. Това са компенсации, които земеделските стопани могат да получат, кандидатствайки със заявлението за подпомагане за единица площ.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.