1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Директните плащания - основен механизъм за подкрепа на земеделските стопани и след 2013-та

Директните плащания - основен механизъм за подкрепа на земеделските стопани и след 2013-та

Снимка:

Въвежда се понятието „активен фермер“

Многогодишната финансова рамка на Европейския съюз определя 386.9 млрд. евро за Общата селскостопанска политика (ОСП) за периода 2014-2020 г., съобщи на семинар в Пловдив Слави Кралев, началник отдел в Дирекция “Директни плащания и пазарна подкрепа” на Министерство на земеделието и храните.

По думите му земеделските производители трябва да очакват запазване на средствата в номинални размери на нивата от 2013 г. и намаление спрямо общия бюджет на 36,2% (спрямо 39,4% през предходния период). Плащанията за България се запазват въпреки общото намаление на бюджета на ЕС за директни плащания. За периода 2014-2020 г. за всички държави членки с директни плащания под ниво от 90% от средното, една трета от разликата между сегашното им равнище и нивото от 90% ще бъде компенсирана, допълни Кралев.

Директните плащания се запазват като основен механизъм за подкрепа на земеделските стопани с висока ниво на европейско финансиране и без национално съфинансиране. Прекратява се обаче прилагането на Схемата за единно плащане на площ (СЕПП). Въвежда се многопластова система на директни плащания – система от схеми за подпомагане с отделни изисквания по всяка схема и таван на плащанията. Новото е и въвеждането на определението за „активен фермер“. Предвижда се и допълнително плащане за млади производители и специална схема за малки производители.

Създава се единна схема за директни плащания наречена „Схема за основно плащане” (Basic payment scheme), която ще се прилага за всички държави членки след 2014 г. и ще замени досега съществуващите Схема за единно плащане на площ и Схема за единно плащане (чл. 18-чл. 28).

Схемата ще се прилага на базата на права за плащане, разпределени на национално или регионално ниво за фермерите въз основа на техните допустими хектари през първата година на прилагане. Първоначалното разпределение на права на плащане ще се извършва, ако земеделските производители са кандидатствали по схемата за базово плащане до 15 май 2014 г. с изключение на случай на форсмажорни или изключителни обстоятелства, уточни експертът Слави Кралев.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.